Bokbier voorproeven; Rik Hollander (links) en Martin Rienstra van de Zoete Inval op de Pelserbrug waar zondag 6 oktober rond 13.00 uur schipper Maik Overbosch met zijn tjalk vol vaten bokbier komt aanvaren.
Bokbier voorproeven; Rik Hollander (links) en Martin Rienstra van de Zoete Inval op de Pelserbrug waar zondag 6 oktober rond 13.00 uur schipper Maik Overbosch met zijn tjalk vol vaten bokbier komt aanvaren. Pedro Sluiter

Gastvrijheid: `Meer dan wat op je bord ligt`

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong, in samenwerking met Randall de Jong)

BINNENSTAD - Na een zomers weekend, tijd voor een herfstig schuimkraagje; de introductie van het bokbier. De tjalk van schipper Maik Overbosch meert zondag 6 oktober 2019 rond 13.00 uur aan bij café ’t Beugeltje.

Feest in de stad, want het bokbier wordt vergezeld door een bonte stoet met blaaskapellen, oldtimers en niet te vergeten een streekmarkt met foodtrucks en heerlijke producten. Overdaad? Absoluut niet, het evenement trekt vele generaties naar de stad, bijvoorbeeld om gratis met de wagens van Jan Plezier door de stad te laveren.

Reuring, zo kun je de introductie van het herfst bokbier prima omschrijven. Het is wat de Horeca Evenementen Stichting Zwolle, de HESZ, voor ogen staat; proeven met een muzikale achtergrond en een hoog gezelligheidsgehalte. “Voor elk wat wils”, dat is de gedachte waarbij samenwerking dit herfstbiertje tot een vast, aansprekend thema op de Zwolse uitgaansagenda moet worden. Overigens, niet alleen voor bierdrinkers is de introductie een fraai schouwspel. Twee jaar geleden zei Harry Schonewille, de streekmarkt initiator, over de introductie: “om dit evenement verder te laten groeien, zie ik ook een rol weggelegd voor restaurants.” Zijn oproep was niet aan dovemansoren gericht; dit jaar leidt de introductieroute ook naar bistro de Zoete Inval, gesitueerd aan de Jufferenwal. Martin Rienstra, mede-eigenaar, is enthousiast en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Zijn verhaal is duidelijk, net als het drankje dat tijdens ons gesprek met een bokkepootje geserveerd wordt. “Wij doen aan de introductie mee. Het is een tijdsbeeld waarin de markt verandert. De bruine kroeg vergrijst, een combinatie van eten en drinken is in opmars. Gastvrijheid is meer dan wat op je bord ligt. Voor ons is de introductie van het bokbier ook een extraatje voor de gast. Geen korting, maar beleving. Zoals wij dat ook met de kerst doen. Sfeerbepalend, heel belangrijk. Bokbier past daar goed in. Het is een eendaags evenement. Ik zie ons restaurant niet direct als een pionier maar soms moet je gewoon je nek uitsteken. Dat betekent dat al het moois van uit de keuken iets extra’s vraagt. Anderzijds begrijp ik best dat aansluiten bij een evenement dat voorheen op de natte horeca was gericht, voor een restaurant een grote stap kan zijn. Zeker als je niet bij de organisatie betrokken bent.”

Vrouwvriendelijk

Meer nazomeren, buiten activiteiten, het klimaat lijkt wat dat betreft een goede partner. Sfeer op straat, Rienstra benoemt het. Met een vrouwvriendelijke insteek want zijn culinaire bokbier introductie biedt in de gerechtensfeer meer dan alleen maar vlees. “Ja, vlees is toch wat mannen graag erbij eten. Wij bieden diversiteit met wat meer zoetigheid. Onze kok serveert bijvoorbeeld een speciale bockbrownie, choco en kaas op basis van zoethout.” Met een passe partout, een springkussen voor kinderen en achtergrond pianomuziek gespeeld door Guido Nobel – verzoeknummers zijn mogelijk – sluit de Zoete Inval zich op hun manier aan bij de jaarlijkse intocht van het bokbier. “Meer samenwerken, meer inspelen op activiteiten van de HESZ, het geeft de stad een mooie uitstraling. Wat het aanbod van evenementen betreft, doet Zwolle het natuurlijk best goed.”

Zondag 6 oktober 2019, start 13.00 uur bij café t Beugeltje: Bokbier Introductie Zwolle met een speciale regiomarkt op het naastgelegen Broerenkerkplein. Muzikale omlijsting door Henk & Mick van The Voice Sr. Met paard en wagen trekt vanaf 14.00 uur een bonte Bokbierstoet door de stad om het bier bij de deelnemers af te leveren. Blaaskapellen, showband Jubal en oldtimers completeren de stoet. Meer info: www.hesz.nl

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30