Afbeelding
Shutterstock

‘Eksterfluisteraar’ spreekt bij Groei en Bloei

Algemeen

WESTENHOLTE - Philip Friskorn, ‘de Eksterfluisteraar’, verzorgt op maandag 7 oktober een lezing met als thema ‘ware en onware praatjes over een intelligente vogel’.

“Veel mensen bekijken de groep vogels, behorende tot de kraaiachtigen, met een zekere minachting”, volgens Friskorn. “Vooroordelen als eksters roeien zangvogeltjes uit of zelfs: roeken bijten lammetjes dood en zwarte kraaien brengen dood en verderf berusten uitsluitend op onwetendheid, vooroordelen en bakerpraatjes. Als je de groep vogels werkelijk bestudeert en je verdiept in de vele wetenschappelijke onderzoeken naar het gedrag van deze vogels zullen alle vooroordelen snel verdwijnen. Kraaiachtigen zijn zeer intelligent, zijn de mens veelal te slim af. Ze kunnen tellen, zichzelf herkennen en zelfs personen herkennen.”

Natuurfotograaf Friskorn bekijkt kraaiachtigen en met name eksters al meer dan zestig jaar, te weten vanaf zijn elfde levensjaar. De aanleiding om een beeldverhaal samen te stellen, wordt duidelijk in de loop van de lezing. De toegang is voor leden van Groei en Bloei kosteloos; niet-leden betalen 2,50 euro. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in het Anker aan de Voorsterweg 36 in Westenholte.