Afbeelding

Je kunt maar beter kok worden als je veilig aan het werk wilt (en geen buschauffeur)

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Er is een Top 10 samengesteld van beroepen waarbij werknemers het meest vaak zelf aangeven dat ze gevaarlijk werk doen. Conclusie: wordt geen buschauffeur, maar ga achter de bar staan of wordt reisbegeleider.

Over wat je later wilt worden, denk je nauwelijks na als je met je kinderrugzak op naar school fietst. Pas als de juf of meester een rondje maakt en de vraag stelt, begint er iets te dagen. En dan wordt het vaak genoemd: brandweerman, vrachtwagenchauffeur of politieagent.

Nu het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het vak van vrachtwagenchauffeur op nummer 1 in de ranglijst van gevaarlijkste beroepen heeft gezet, is het raadzaam daar nog maar eens goed over na te denken.

Bestuurders van voertuigen en bedieners van mobiele machines scoren het hoogst in de lijst die bestaat uit beroepen waarbij werknemers het meest vaak zelf aangeven dat ze gevaarlijks werk doen. Ook beveiligers zoals politie, militairen en brandweer scoren hoog. Zij staan op nummer 2.

Ongelukken gebeuren vooral in de beveiliging

De meeste ongelukken gebeuren in de beveiliging. Veel politieagenten en brandweerlieden moesten in 2018 een dag of meer verstek laten gaan vanwege een arbeidsongeval. Het gaat om 4,3 procent van de beroepsgroep.

Het gaat niet alleen om mannen die in de beveiliging werken. Een kwart ervan is vrouw. En dat worden er steeds meer. Daarentegen zijn het vooral mannen die ‘gevaarlijke beroepen’ uitvoeren. De verhouding tussen mannen en vrouwen als het gaat om een ongeluk tijdens het werk is 1,7 procent tegenover 1,2 procent.

Boeren en tuinders staan op plaats 9

Op plaats 3 in de lijst staan bouwvakkers, gevolgd door elektriciens en elektronicamonteurs. Daarna volgen metaalarbeider en machinemonteurs. Op plaats 6 staan onder meer de voedselverwerkende beroepen. Productiemachinebedieners en assemblagemedewerkers staan op 7, gevolgd door vakspecialisten natuur en techniek. De boeren en tuinders staan op nummer 9 en de lijst wordt gesloten door medewerkers persoonlijke dienstverlening. Die laatste zijn vooral koks, barpersoneel en reisbegeleiders.

De vraag rijst of het belangrijk is dit beroepsgevaar uitdrukkelijk te benoemen in de opleidingen. Ook op de middelbare school wordt er nauwelijks gerept over het gevaar van sommige beroepen en als je eenmaal met je Cowboysbag vol studieboeken richting het mbo reist, vertelt ook niemand je over het eventuele gevaar dat je loopt als je later als elektrotechnicus gaat werken of in de bouw terecht komt.

En eenmaal dagelijks met een rugzak op naar het werk, staat iemand er dan wel eens bij stil? Daarom is het de vraag wat het CBS en het TNO, die samen deze Top 10 bekend maakten, met de lijst gaan doen.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 16 uur geleden