Afbeelding

Geschiedenis van de Jazz

· leestijd 1 minuut Cultuur

Tijdens de colleges wordt de theoretische uiteenzetting telkens op een toegankelijke manier geïllustreerd aan de hand van luistervoorbeelden en suggesties (luisteratuur). U maakt kennis met (de kenmerken van) jazz en u doet genre- en repertoirekennis op.
Daarbij zal er aandacht zijn voor diverse sociaal maatschappelijke thema's die een rol spelen in de ontwikkeling en perceptie van jazz. Maar natuurlijk is er ook veelvuldig aandacht voor de grootheden uit de jazz zoals Miles Davis, Duke Ellington, John Coltrane, Billie Holiday en Charlie Parker. Wat maakt hen zo kenmerkend en wat was hun rol binnen de ontwikkeling van de jazz.
We sluiten de reeks af met een korte gezamenlijke proeve van bekwaamheid, waarin u aan de hand van enkele geluidsfragmenten zult merken dat uw kennis op het gebied van jazz zienderogen is toegenomen. Als klap op de vuurpijl gaan we samen swingen en met de vingers knippen op de 2e en de 4e tel tijdens een bezoek aan een live jazz concert. (De kosten voor het concertkaartje worden door de docent separaat in rekening gebracht).

Doelgroep: iedereen die kennis wil maken met de boeiende wereld van de jazz.
Specifieke voorkennis op het gebied van jazz is allerminst een vereiste.

College 1:
a. Wat is jazz: kenmerken en voorgeschiedenis
b. Afrika en slavernij: worksongs
College 2:
Early jazz: over ragtime, blues, Louis Armstrong en New Orleans
College 3:
Swing en BigBand Era: Duke Ellington en Count Basie
College 4:
Bebop en Hardbop
College 5:
Cool jazz
College 6:
Free jazz, jazzrock en fusion

Docent:
Docent Tibor Elferink studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Groningen en saxofoon aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Hij is verbonden aan het ArtEZ Conservatorium en werkt daarnaast als freelance musicus en concert organisator.
Contact : jazz@tiborelferink.com

Waar: DOAS Mimosastraat 1A Zwolle

Wanneer: 31 okt., 7, 14, 21, 28 nov. en 5 dec. 2019

Collegetijden: donderdag van 10:00 - 12:00 uur

Uw bijdrage: € 141,57

Informatie en aanmelding: www.U3L.nl