Afbeelding

Vrede binnen handbereik

· leestijd 1 minuut Cultuur

Om een meer duurzame vrede in de wereld te bewerkstelligen, is het nodig om beter te begrijpen wat mensen van elkaar afhankelijk maakt en hoe we de krachten die worden op-geroepen door het steeds verder uitbreiden van de verbindingen, kunnen beheersen.

Mensen zijn meer dan ooit met elkaar verbonden op het gebied van transport, energie en informatie. Mondiale interdependentie is de sleutel om ontwikkelingen in de wereld van nu te begrijpen.
Deze onderlinge afhankelijkheid zet alles in beweging en dwingt mensen meer dan ooit om rekening met elkaar te houden. Na een algemene schets van de immense gevolgen van deze onderlinge verwevenheid staan drie thema's centraal: grondstoffen, wapens en gezondheid. Precies deze thema's maken de huidige mondiale situatie en de mogelijkheden van de menselijke beschaving het meest inzichtelijk.

Thema's:
- Mondiale interdependentie: een perspectief
Wat maakt mensen steeds afhankelijker van elkaar en hoe werkt dat door in hun beheersing van de natuur, de onderlinge verhoudingen en hun innerlijke gesteldheid? Hoe verandert dit het beeld van de mensheid als zodanig en hoe kunnen we het proces in een bredere historische context plaatsen?

- Grondstoffen
Grondstoffen die eigenlijk toebehoren aan de bevolking worden nu in veel landen geroofd door autocratische regimes. Vooral de roof van olie is berucht; de meeste autocraten zijn petrocraten. Het is de grootste bedreiging voor de wereldvrede. Hoe het mogelijk is de roof van grondstoffen aan banden te leggen, is het onderwerp van dit college. Auteurs: Wenar en Sassen.

- Wapens
De stabiliteit van de wereldorde wordt voortdurend bedreigd door legale en illegale wapenhandel, zowel van kernwapens, cyberwapens als kleinere wapens. Hoe een stabiele wereldorde kan worden opgebouwd door beheersing van de wapenhandel, is onderwerp van dit college. Auteurs: Morris, Lifton en Kissinger.

- Gezondheid
De mondiale gezondheidszorg is nu veel te weinig gericht op het bevorderen van de kwaliteit van leven van alle mensen. Het inrichten van een rechtvaardige gezondheidszorg is een voorwaarde om het welzijn van de wereldbevolking te garanderen en vrede te bestendigen. Hoe dit mogelijk is, is het onderwerp van dit college. Bron: rapporten van VN, WHO, RIVM.

U krijgt de PowerPoint-presentatie na ieder college digitaal toegestuurd. Tevens wordt aan het eind van elk college het bijbehorende hoofdstuk van de reader op papier verstrekt.

Uw bijdrage is inclusief koffie, thee en lunch

Docent: dr. Frank Hermans
Contact: franciscushermans@gmail.com

Locatie: Groote Sociëteit, Koestraat 8 Zwolle

Collegedagen: dinsdag 8 en 15 oktober 2019 van 10:00-12:00 en 13:00-15:00 uur

Uw bijdrage: € 116,38

Informatie en aanmelding: www.u3l.nl

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 20 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages gisteren
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages gisteren
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 24 apr, 10:15