Boaz Smit was niet te houden voor de ASC-defensie.
Boaz Smit was niet te houden voor de ASC-defensie. Hans Smit

Nieuwe exponent van bekroonde ZAC-opleiding droomt nog stiekem van profbestaan

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Na afloop van de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen ASC '62 krijgt bestuurslid Remco Voorhorst namens ZAC een certificaat van de KNVB voor het bereiken van de status van Lokale Jeugdopleiding. Daarmee is het uniek in Zwolle. Op het veld is wekelijks het bewijs te zien van de kwaliteit van die opleiding: een eerste elftal bijna volledig gevuld met eigen jeugdspelers. De nieuwste exponenten (achttien jaar) in de hoofdmacht luisteren naar de namen Boaz Smits en Ivar Jongschaap en met name die eerste maakt indruk tegen ASC '62.

“Hij niet! Hij niet!”, wordt over het veld geschreeuwd als de kleine, watervlugge Smits alleen op het Dalfser doel afgaat en de grensrechter zijn vlag in de lucht steekt. Gelukkig voor de thuisploeg ziet scheidsrechter Steen, die een drukke middag heeft, het wel goed en laat hij de aanval verder gaan. Smits rondt af met een fijn, richting het doel draaiend lobje over de uitkomende Thom Scherpenkate: 3-1.

Saba Gwedelidze staat in het midden buitenspel -hij wel-, maar doet niet mee aan deze aanval. De ervaren aanwinst doet na een wissel van Smits in de 86ste minuut overigens hard zijn best om zelf nog man van de wedstrijd te worden. Na zijn 1-0 vanaf elf meter, een minuut na de pauze, maakt hij er in de slotfase nog 4-1 en 5-1 van. Met name de 5-1 is een klasse-goal, waarbij Gwedelidze de bal met een man in zijn rug aanneemt en uit de draai binnenschiet.

Bij eerste vier goals betrokken

De aanwinst met hoofdklasse-ervaring, die al een rits (Zwolse) clubs versleten heeft, steelt daarmee in de slotfase de show, maar over de hele wedstrijd gezien is Smits toch de grootste plaag voor de ASC-defensie. Hij glipt overal tussendoor, loert op zijn kansjes en is tot aan zijn publiekswissel in de 86ste minuut de meeste dreigende ZAC'er. Bij de eerste drie goals is Smits betrokken. “De eerste vier”, corrigeert John Beijen, die de verslaggever erop wijst dat balverlies van Smits tot de 2-1 van ASC leidt.

Smits weet het zelf: “Ja dat gebeurt ook. Af en toe gaat m'n actie iets te ver en dan heb ik balverlies. Daar moet ik nog aan werken.” Smits zat in de jeugd van PEC Zwolle, maar viel daar af na drie seizoenen (D2, D1 en C1). “Op dat moment heel teleurstellend. Maar nu kijk ik alleen maar naar de toekomst. De droom (profvoetbal, MdR) is er nog steeds, maar om een paar jaar in de tweede divisie te spelen lijkt me ook mooi, wat verdienen."

'Vaker omhoog kijken'

Smits weet zelf dat hij harder moet werken en nog fitter moet worden wil hij ooit weer terugkeren bij een profclub. “En in het veld wat vaker omhoog kijken, iets rustiger worden”, zegt Smits. “Volgens mij heeft hij het talent ook wel, maar ergens moet-ie ook beseffen dat er iets anders nodig is”, zegt Beijen. De oefenmeester heeft het niet over opofferingsgezindheid. “Hij werkt zich een slag in de rondte, maar het is ook wel eens handig om een bal te laten vallen, even wat simpeler spelen. Maar die tijd en ruimte gaat hij hier krijgen.”

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 16 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 17 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 17 uur geleden