Handbalvrouwen Zwolle in De Marke
Handbalvrouwen Zwolle in De Marke Frank van Hienen

Travelbags/HV Zwolle wil ondanks valse start stabiele hoofdklasser zijn

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

HATTEM - Met het binnenhalen van de ervaren Hermann Dalbke als opvolger van Lambert Bouwman geeft Travelbags/ HV Zwolle een signaal af dat men kiest voor prestatiegerichtheid. "Wel vanuit de visie om de jeugd alle kansen te geven", benadrukt voorzitter Bernd Huizing. In het openingsduel tegen Broekland stellen de Zwolse handbalsters teleur door met 12-19 te verliezen.

Huizing zag de vrouwen vorig seizoen tijdens het debuut in de hoofdklasse na een ijzersterk begin afzakken naar een plek in de middenmoot. “Na de titel in de eerste klasse verkeerden we tot aan de winterstop in een ‘flow’. Daarna zat het een tijd flink tegen. Tja, dat is sport. Maar de ploeg heeft karakter getoond en zich terug geknokt.” Lambert Bouwman is al genoemd. Hij heeft de fusieclub op het niveau gebracht waar het nu speelt.

Huizing: “Hij verdient een standbeeld. Gelukkig blijft Lambert als Hoofd Technische Zaken bij de club en ook betrokken bij het Technisch Beleidsplan. We hebben talenten in huis en intussen al een prima A1. Met het aanstellen van hoofdtrainer Hermann Dalbke is een volgende stap naar professionalisering gezet. Hij heeft ervaring, staat voor duidelijkheid en onderstreept onze visie.” Huizing sluit zijn ogen niet voor doorstroming naar het divisiehandbal. “Maar laten we eerst maar eens zien een stabiele hoofdklasser te zijn.”

Uitwijken naar Hattem

De fusieclub speelt op dit moment nog in de Sporthal Zwolle Zuid, maar moet voor de eerste wedstrijd uitwijken naar De Marke in Hattem.”Het is eenmalig”, verzekert Huizing. “We zetten voor de toekomst trouwens in op een verhuizing naar de nieuwe WRZV hallen. Een vaste stek is zo belangrijk voor een club.”

In de eerste confrontatie begint de thuisploeg sterk met een vlotte 4-1 voorsprong . Broekland is echter fysiek sterk en klampt aan. Na de 5-6 komt Zwolle met pijn en moeite nog terug tot 7-7. Het is de ruststand van een wedstrijd waarin het arbitrale duo een reeks overtredingen over het hoofd ziet. De gasten profiteren vooral in de break-out en lopen via 10-15 uit naar een 12-19 zege.

Mentale weerbarheid niet goed genoeg

”Er waren nogal wat situaties waar ten onrechte niet voor werd gefloten”, is de politiek correcte reactie van de Zwolse coach Dalbke. “Daar moet je mee om kunnen gaan. De mentale weerbaarheid van mijn team was in dat opzicht niet goed genoeg. Broekland is zeker geen topploeg maar was vandaag juist op dat vlak beter.”