PEC Zwolle-PSV (Sai van Wermeskerken)
PEC Zwolle-PSV (Sai van Wermeskerken) Jan Burgman

Van Wermeskerken maakt wederom indruk, maar kan ruime nederlaag niet voorkomen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Sinds een half jaar is het een vaste prik: Japanse journalisten die een wedstrijd van PEC Zwolle bezoeken. Was het eerst alleen voor Yuta Nakayama, sinds deze zomer kan het journaille ook kiezen voor een diepte-interview met Sai van Wermeskerken. Tegen PSV (0-4 verlies) speelt Van Wermeskerken een meer dan prima wedstrijd als linksback, maar de Japanse stukjestikkers geven de voorkeur aan PSV’er Ritsu Doan.

Het geeft de gelegenheidslinksback de gelegenheid om eens in een combinatie van Engels en Nederlands terug te blikken op de nederlaag. PEC Zwolle speelt een uur lang een behoorlijke wedstrijd. Regelmatig komt het in de buurt van PSV-doelman Jeroen Zoet, die na een half uur spelen Reza Ghoochannejhad van de openingstreffer afhoudt. In retroperspectief is dat de beslissing in de wedstrijd. Want nadat Pablo Rosario PSV op voorsprong schiet, vervliegt het uitzicht op een stunt.

"We speelden best een aardige wedstrijd, dat biedt vertrouwen voor de rest van de competitie. Veel spelers zijn pas later bij de ploeg gekomen, waardoor we de laatste wedstrijden nog wat aan het zoeken zijn. Maar het gaat steeds beter", vindt Van Wermeskerken (25), die halverwege de voorbereiding in Zwolle neerstrijkt. Na twee seizoenen Cambuur Leeuwarden maakt de Japanse verdediger, met een Nederlandse vader, de overstap naar Zwolle. "Het is een niveau hoger, daar heb ik mij aan moeten aanpassen. Maar het gaat steeds beter."

Van Wermeskerken heeft in de eerste wedstrijden geduld moeten opbrengen. Pas in wedstrijd vijf krijgt hij zijn kans in de basis op bezoek bij FC Emmen (1-3 winst). Sinds die tijd is hij ieder duel verzekerd van een basisplaats. Meestal als rechtsback, maar tegen PSV aan de linkerkant door de blessure van Kenneth Paal. Dat doet Van Wermeskerken vrij behoorlijk. Vooral door zijn aanvallende rushes en voetballende vermogen maakt hij vooralsnog indruk. "Ik heb er bij Cambuur een aantal wedstrijden gespeeld, dus ik weet wel wat ik moet doen. Ik voelde daardoor geen druk." Verdedigend blijft hij redelijk op de been, al heeft hij het lastig met PSV-invaller Doan, die de 0-3 scoort.

De nederlaag tegen PSV hebben ze bij PEC wel ingecalculeerd, al is 0-4 wel wat geflatteerd. Met het oog op de komende duels, tegen Heerenveen (uit), ADO Den Haag (thuis) en Heracles Almelo (uit), voelt het optreden tegen de Eindhovenaren als een stap voorwaarts. Die positieve lijn zal hard nodig zijn, wil PEC wegkomen van de huidige vijftiende plaats. Van Wermeskerken: "We gaan nog wel punten pakken als we zo blijven voetballen."