Afbeelding
Eigen foto

Carla da Silva verhaalt over de invloed van de Jiddische taal

Algemeen

BINNENSTAD - Drs. Carla da Silva verzorgt op woensdag 16 oktober in de synagoge van Zwolle een lezing over de Jiddische taal en haar invloed op het Nederlands.

De lezing begint om 19.30 uur en is georganiseerd door de afdeling Zwolle/Overijssel van het Genootschap Nederland-Israël. De synagoge ligt aan de Samuel Hirschstraat 8. Niet-leden betalen een toegangsprijs van 7,50 euro.

“De Mazzel! Geintje! Jiddische woorden geven kleur aan onze taal, vooral in Mokum/Amsterdam kun je nog heel wat Jiddisch horen”, aldus het genootschap. “Maar wat is het Jiddisch voor een taal? Door wie werd het gesproken en hoe komen deze woorden in onze taal terecht? In deze lezing horen we over het ontstaan van de Jiddische taal en cultuur, hoe het zich van een ‘jargon’ tot een rijke taal met een prachtige literatuur ontwikkelde, hoe het klinkt en wat kenmerkend is aan deze taal. Ook komt de invloed van het Jiddisch op de Nederlandse taal aan de orde. De lezing wordt geïllustreerd met foto's en videobeelden.”

Carla da Silva studeerde Engelse taal en letterkunde. Haar afstudeerwerk ging over de Joods-Amerikaanse literatuur. Als zangeres is zij inmiddels een van de bekendste Nederlandse vertolksters van het Jiddisch lied.