Afbeelding

Werken met de Werkkostenregeling in 2020

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Als ondernemer wordt u geconfronteerd met tal van ingewikkelde regelingen. De werkkostenregeling is daar een voorbeeld van. Per 1 januari 2020 wijzigt deze regeling. In deze bijdrage ga ik in op twee van de vier wijzigingen.

Werkkostenregeling in een notendop
Iedere werkgever mag 1,2% van zijn loonsom jaarlijks aanwenden om vergoedingen aan zijn werknemers te doen, zonder dat belastingheffing plaatsvindt. Enige voorwaarde is dat het gebruikelijk is dat u de vergoeding in de werkkostenregeling brengt. Zo is het ongebruikelijk als u de jaarlijkse vakantiebijslag via de werkkostenregeling gaat uitbetalen. Overschrijdt u uw 1,2%, dan moet u daarover 80% belasting betalen.

Meer ruimte
Het percentage van 1,2% wordt binnen het MKB-segment als beknellend gezien. Daarom mag u vanaf 2020, op de eerste € 400.000, - van de loonsom, een percentage van 1,7% toepassen. Het voordeel loopt op tot € 2.000, -.

Eindafrekening
Eind januari 2019 diende u inzichtelijk te hebben of u uw vrijgestelde ruimte had overschreden voor 2018. Deze termijn ervaren ondernemers als te kort. Per 2020 wordt deze termijn daarom opgeschoven. U dient tegen het einde van februari 2020 een eventuele overschrijding in 2019 inzichtelijk te hebben.

Werkkostenregeling in de praktijk
De werkkostenregeling leidt in de praktijk tot onevenredig veel fouten. Dat komt vaak door het samenspel met andere loonregelingen, zoals nihilwaarderingen en forfaits. Foutieve toepassing kan leiden tot hoge naheffingen door de fiscus. Laat uw invulling van de werkkostenregeling daarom toetsen door de experts van Brouwers. Neem voor een vrijblijvende afspraak gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Vestigingen in Zwolle, Apeldoorn, Arnhem, Genemuiden & Deventer
038 851 52 00, info@brouwers.nl, www.brouwers.nl