Afbeelding

We bewegen niet genoeg omdat we ons niet fit voelen. Huh?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Het is het aloude liedje. We moeten gezonder leven: meer bewegen, gezonder eten, op tijd ontspannen en goed slapen. Waarom lukt het ons dan vaak niet? Een onlangs gehouden onderzoek geeft het antwoord.

Dat antwoord volgt uit een onderzoek van Kantar, in opdracht van zorgverzekeraar het Zilveren Kruis. Die luidt dat we gewoon te moe zijn om te bewegen en om na te denken over wat we eten. Dat lijkt de omgekeerde wereld.

Iedereen is er van overtuigd dat ontspanning belangrijk is. Maar liefst 92 procent van alle Nederlanders weet dat wie gezond wil leven dat regelmatig bewust op moeten pakken. En toch lukt het bijna de helft ervan (45 procent) niet om hieraan tegemoet te komen.

Zet je werktas weg en pak je rugzak

Wat is er dan zo moeilijk aan het wegzetten van je laptoptas, het oppakken van je rugzak en een eind gaan wandelen? Het antwoord luidt bij veel mensen: te moe en te weinig tijd. Uit het onderzoek blijken inderdaad vermoeidheid, stress en tijdgebrek de redenen.

Het gevolg is dat mensen te weinig bewegen, snel een maaltijd naar binnen proppen en ook nog eens een slechte nachtrust hebben. Een vicieuze cirkel, want maar liefst een op de vijf mensen voelt zich niet fit genoeg om te sporten en dertig procent zegt te moe te zijn om te ontspannen.

Rennen en vliegen om alles gedaan te krijgen

Ook blijken tijdgebrek door een drukke baan en een druk gezinsleven het sporten in de weg te staan. Iedere dag is het weer een hele heisa om ‘alles’ gedaan te krijgen. Het is rennen en vliegen met de Cowboysbag vol dossiers en een laptop.

Met name vrouwen blijken het lastig te vinden die eerste stap al te zetten. 45 procent lukt het maar niet, tegenover 31 procent van de mannen. Uit de praktijk blijken vervolgens veel mensen nadat ze de eerste stap hebben gezet, voortijdig met sporten af te haken.

Volgens experts ligt dat vooral aan het stellen van niet reële doelen. “De sleutel voor het langdurig volhouden van een gezondere levensstijl zit vaak in het stellen van reële doelen die in kleine stappen te behalen zijn,” meent gezondheidswetenschapper Hidde van de Ploeg van het Amsterdam UMC.

Meteen iedere dag willen sporten of kilometers willen hardlopen is niet de beste manier om regelmatig je beweging te hebben. Dat houdt namelijk nauwelijks iemand vol. Zeker niet als je net begint. Wandelen wordt als goede start genoemd. Gewoon regelmatig een blokje om zet al zoden aan de dijk en is beter vol te houden.

Dan is de volgende stap makkelijker

Het gevolg: je krijgt meer energie en voelt je beter. En dan is de volgende stap makkelijker gezet Dan ga je bijvoorbeeld bij een wandelgroep, naar de sportschool of eens een rondje rennen proberen. Aangeraden wordt dat vooral met iemand samen te doen of in een groep. Dat is vaak nog leuker en geeft een positief gevoel.