Afbeelding

Kinderen bedanken mevrouw Kouwen (98) voor sjaals en mutsen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Jenny Kouwen-Waanders breidt al meer dan vijftien jaar voor Oost-Europese kinderen. Nu deed ze dit met veel liefde voor de Tsjernobylkinderen die in Zwolle verblijven. Deze 98-jarige (!) dame is zelf nog nooit in het gebied geweest waar de kinderen wonen. Ze moest het doen met fotomateriaal. Dinsdag was dat echter anders. Twee Wit Russische meisjes met tolk kwamen haar thuis opzoeken.

Dat gebeurde in bijzijn met twee leden van de organisatie. De meisjes zelf logeren, net als de andere twintig kinderen uit Wit Rusland, ruim zeven weken bij gastgezinnen. Tijdens het verblijf gaan ze normaal naar school doordat ook een leerkracht mee komt. Door allerlei uitjes krijgen ze ook iets van Nederland te zien. Maar ook een bezoek aan de tandarts is in het programma opgenomen. Een goede tandverzorging is in het relatief arme Wit Rusland zeker geen vanzelfsprekendheid.

Hulp

De stichting helpt gezinnen uit het land dat grenst aan Oekraïne met net over de grens Tsjernobyl. In deze Oekraïense plaats vond in 1986 de grote kernramp plaats die vanwege de grote hoeveelheden radioactieve straling die vrijkwam vele slachtoffers maakte. Ook in de decennia daarna werden kinderen, nu van de tweede generatie soms nog ziek door de straling.

Dat was lang voordat Sasha Vabischerich en Luda Nevdah werden geboren. De meisjes lijken in blakende gezondheid. Ze hebben het gelukkig goed naar de zin in Nederland. Op de vraag wat ze het leukst vonden om te doen antwoorden ze ‘naar het zwembad gaan’ en ‘koken’. Een tolk doet de vertaling. Ook als ze naast mevrouw Kouwen gaan staan voor een fotomoment. Met een Hollands ‘dank je wel’ nemen ze de mutsen en sjaals in ontvangst. Mevrouw Kouwen beleeft nog altijd bijzonder veel plezier aan het breiwerk. “Ik kan het in het donker nog wel doen als het moet”, vertelt de ervaren breister. Om er aan toe te voegen: “Het kan eigenlijk niet misgaan.” Behalve mevrouw Kouwen zetten meer vrouwen zich in om warme kleding te breien. De Wit Russische winters zijn nu eenmaal alles behalve mild te noemen. In Berkum zijn er drie groepen actief voor verschillende Oost Europese landen. Het gaat om de Oost Europa Commissie, de stichting Zending Nieuw Leven (voorheen Woonwagenzending) en dus Stichting Hulp Tsjernobylkinderen Zwolle. Waar wenselijk werken ze ook steeds prima samen. Alle groepen en vrijwilligers verdienen het om eens bedankt te worden. In het bijzonder geldt dat uiteraard ook voor mevrouw Kouwen. Want op je 98ste nog zo actief bezig zijn voor het goede doel is een uitzondering en verdient alle lof. Dat vinden ook de meisjes met wie het ondanks het enorme leeftijdsverschil en de taalbarrière al heel snel klikt. En anders breken de chocolaatjes op tafel wel het ijs. Daar zijn de gasten uit Wit Rusland ook dol op.