Afbeelding
Pedro Sluiter

Persvrijheid krijgt aandacht op de markt

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Bezoekers van de markt konden zaterdag zelf meemaken hoe gevaarlijk het beroep van journalist kan zijn.

Free Press Unlimited, de organisatie die strijdt voor wereldwijde persvrijheid en -veiligheid, liet in een setting met acteurs zien met welke gevaren en risico’s veel journalisten dagelijks te maken hebben. Overal ter wereld worden journalisten bedreigd, aangevallen of vermoord vanwege hun werk. Free Press Unlimited helpt hen, omdat ze het belangrijk vindt dat ze hun publiek van betrouwbare en onafhankelijke informatie kunnen blijven voorzien. Dat geldt overal ter wereld, maar in het bijzonder in landen waar de rechtsstaat en democratie in het gedrang zijn.

“Journalisten spelen een cruciale rol in de samenleving. Ze houden machthebbers in de gaten en brengen misstanden aan het licht. Maar ze zijn ook kwetsbaar: de afgelopen tien jaar zijn er honderden journalisten vermoord en een veelvoud daarvan werd het zwijgen opgelegd door bedreiging, intimidatie, arrestaties en fysiek geweld. En de daders worden vaak niet eens vervolgd”, aldus de organisatie.

Op de markt vertelde Free Press Unlimited haar verhaal. Zwolle is speciaal uitgekozen als eerste stad van deze tour vanwege de opleiding Journalistiek aan Hogeschool Windesheim. Acteurs beeldden drie situaties uit die te maken hebben met bedreiging en opsluiting. Bezoekers kregen zo een levendig beeld van de schrijnende gevolgen van inperking van de persvrijheid. Ze konden ook in gesprek met medewerkers en vrijwilligers van Free Press Unlimited. Ter plekke werd tevens een speciale uitgave met achtergrondverhalen uitgedeeld.