Afbeelding
Jan Amse

Wijhe is helemaal in de ban van Halloween

· leestijd 2 minuten Algemeen

WIJHE – De zevende editie van Hallowieje, hét Halloween feest van Wijhe, is in volle gang. Na de feestelijk griezelige doorkomst van de Sallandse Avondvierdaagse, afgelopen dinsdag, ligt het zwaartepunt nu op de vrijdag en zaterdag.

“Halloween in Wijhe ontstond toen fietstocht ‘Duurzaam onderweg’ door het dorp wilde”, herinnert Peter Lokate, één van de organisatoren, zich. “We wilden toen onze winkelstraat, de Langstraat, met ‘iets’ versieren. Toen kwamen we op het idee of het niet leuker was de hele week wat in het dorp te doen.” Plaatsgenoot en Halloween-liefhebber Peter van Dartel sloot snel aan. Lokate: We zijn denk ik het enige dorp in de verre regio die Halloween zo groot oppakt. We hopen dan ook veel bezoekers uit de regio te trekken. Daar zijn we in ieder geval wel op uit.” De opzet van het griezelfeest is vergelijkbaar met vorig jaar. Het dorp is weer helemaal in Halloween-stijl. Het enige dat is gewijzigd is dat stuntman JP de Kam zijn act dit keer bij de molen vertoont.

Knipoog

“Alle Halloween activiteiten zijn natuurlijk met een knipoog”, stelt Lokate bezoekers gerust. “We maken ze niet té bloederig of te eng. Er lopen immers ook mensen met kinderen in het dorp. Het eerste jaar hadden we daar ook griezels lopen, maar dat doen we niet meer. Pas tijdens de wandeltocht op zaterdagavond gaan we écht los. In het eerste halfuur laten we de deelnemers niet zozeer schrikken, dan is het meer een schouwspel. Maar daarna is het wel écht goed griezelen.” Het aantal bezoekers van Hallowieje neemt ieder jaar toe tot zo’n achthonderd vorig jaar. “Ik kreeg nu zelfs reacties uit Apeldoorn en Arnhem van mensen die wilden meedoen. Dat is een mooie ontwikkeling”, stelt Lokate tevreden vast.

Puzzeltocht

Peter van Dartel, van het begin af aan als Halloween-specialist betrokken, geniet weer volop van het evenement. “Alle teams die gezamenlijk Hallowieje mogelijk maken, werken heel prettig samen. Ik ben vooral tevreden als alles weer goed verloopt; als het een gezellige, sfeervolle en succesvolle editie wordt.” Twee jaar geleden stopten de ondernemers met kraampjes in de Langstraat. Van Dartel vroeg zich toen af hoe de organisatie ze toch nog steeds goed bij het Wijhese Halloween feest konden betrekken. “Daaruit is de griezelpuzzeltocht gekomen”, vertelt hij. “Ik benader iedere ondernemer daarvoor persoonlijk en vind het heel mooi om ze ook enthousiast te krijgen. Ik ben vooraf heel druk om al die etalages de juiste sfeer te geven.”

Kanon

Als liefhebber van Ierse muziek is Van Dartel enthousiast geworden voor het fenomeen Halloween. “Dat was zo’n twaalf jaar geleden. Ik zette een dubbel kanon in de voortuin en kreeg daarop veel reacties. Toen vroeg ik me af welke creatie daar bij hoorde. In Halloweenland in België vond ik de Ierse creatie Pixies. Van daaruit is het allemaal zo gegroeid.” Halloween, de één vindt het niets de ander vindt het prachtig, realiseert hij zich. “Het is de sfeer, de uitdaging er iets moois van te maken. Om er in op te gaan, moet je Halloween gewoon leuk vinden. Het mooiste vind ik als bezoekers vertrekken met het idee ‘Wat we in Wijhe hebben meegemaakt, was zo fantastisch!’. En uiteraard hopen we dat ze terugkomen.”

PROGRAMMA

Vrijdag 25 oktober

16.00 - 20.30 uur Heksenmarkt op het Van Dedemplein

Vanaf 16.00 uur Griezel puzzeltocht

19.00 uur Lampionoptocht vanaf het Van Dedemplein met Showkorps Amicitia

19.15 uur Stuntshow bij de molen

Zaterdag 26 oktober

Vanaf 19.00 uur Griezelige wandelspooktocht door de omgeving van Hallowieje

Ga voor het totale programma naar www.hallowieje.nl of laat je gewoon verrassen.