Afbeelding
Bastiaan van Esch

Sticker tegen stikstof

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het stikstofprobleem. Je kunt hoofdschuddend naar het journaal kijken. Je kapot ergeren aan de boeren en politici die rollebollend over straat gaan. Er eindeloos over praten tijdens een verjaardag, of: er gewoon zelf iets aan doen. Twee Overijsselse broers bedachten een stickeractie om medeweggebruikers te duiden waarom ze rustiger zijn gaan rijden: maximaal 100 km per uur op de snelweg.

‘We kunnen vaak niet zonder de auto. Maar daar kun je ook verantwoord mee omgaan, elke dag opnieuw. Minder hard rijden is één van de manieren om uitstoot terug te dringen, en tegelijkertijd te besparen op je brandstof. Zo vang je twee vliegen in één klap. Of misschien zelfs drie: je komt ook nog eens een stuk relaxter aan op je bestemming’, aldus Bastiaan van Esch (35) uit Zwolle.

Inspireren, niet irriteren
Belangrijk vonden we wel dat we aan andere bestuurders duidelijk konden maken waarom we dit doen. En zo werd het idee voor de sticker geboren. Een praktische manier om te communiceren op de snelweg. We willen inspireren, niet irriteren’, benadrukt Jeroen van Esch (40) uit Gramsbergen. Er werd een ontwerp gemaakt, een voorraad stickers ingekocht en een complete website gerealiseerd.

Minder snel?
Rustiger rijden betekent helemaal niet dat je veel later op je bestemming aankomt. Integendeel, weet Bastiaan uit ervaring. ‘Ik reed afgelopen week van Groningen naar Zwolle en kwam precies op de verwachte aankomsttijd aan. Een rit naar Keulen van 234 km door een kennis duurde tien minuten langer – een verwaarloosbaar tijdsverlies dus.’

Druppel op de gloeiende koppelingsplaat
Ons doel is om maximaal 100 te rijden op de snelweg. De geleerden zijn het niet met elkaar eens wat nou precies de besparing is ten opzichte van 130 per uur. Het varieert ergens tussen de 4 en 40%. Maar feit is dát je minder stikstof uitstoot en benzine verbruikt als je minder hard rijdt. Alle beetjes helpen. Wees gerust die druppel op de gloeiende koppelingsplaat. Die sticker is gewoon een handig extraatje.

Stickers: particulier initiatief
Deze actie is een puur particulier initiatief. We vragen voor de stickers alleen een bijdrage voor de onkosten: stickers, drukwerk, verzending en het hosten van de website. Alles eromheen doen we met veel plezier in onze eigen tijd.
De stickers zijn te bestellen via de website 100km.nl. Omdat Jeroen en Bastiaan gewoon een baan hebben heb je ze na ongeveer drie werkdagen in huis. Een sticker kost €2,50 per stuk of €3,50 als set van twee. Kijk op 100km.nl.

© oktober 2019 foto’s: 100km.nl

Jeroen van Esch heeft een reclamebureau in Hardenberg (comnou.nl)
Bastiaan van Esch is docent aan het Nuborgh College in Elburg en Nunspeet.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02