Afbeelding
Eigen foto

Eerste buurtkamer voor Zwolse migranten opent haar deuren

Algemeen

DIEZERPOORT - Buurtkamer CEM wordt op vrijdag 1 november officieel geopend. Het is een nieuw initiatief voor oudere migranten met een vorm van dementie of een chronisch ziekte die niet kunnen deelnemen aan al aanwezige vormen van dagbesteding of groepen in de Zwolse samenleving.

Cem, spreek uit ‘djem’ (Turks), is een synoniem voor samenkomst en samenzijn. Het initiatief voor CEM is ontstaan vanuit Emine Karadag. Zij is mantelzorger en door ZwolleDoet! opgeleid als bruggenbouwer om zelf projecten in Zwolle op te zetten. Als mantelzorger merkte zij dat cultuurverschillen voor bepaalde belemmeringen kunnen zorgen. Voor veel oudere migranten zijn de Nederlandse vormen van dagbesteding niet passend, omdat ze niet aansluiten bij gebruiken uit andere culturen. Met deze nieuwe buurtkamer kunnen oudere migranten langzaam kennismaken met de Nederlandse zorgomgeving met als doel een betere integratie, een passend zorgaanbod en minder overbelasting van mantelzorgers. Buurtkamer CEM is vanaf 1 november iedere vrijdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur bij De Esdoorn aan de Esdoornstraat 7. Deelname is gratis. Meer informatie is te vinden op www.zwolledoet.nl.

Onlangs tekenden 25 Zwolse organisaties een manifest om meer cultuursensitief te gaan werken. Buurtkamer CEM is een samenwerking van een bruggenbouwer, Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!), WijZ Welzijn en Zonnehuisgroep IJssel Vecht en hiermee één van de eerste initiatieven uit het manifest dat wordt gerealiseerd.