Afbeelding
Erik-Jan Berends

Veertigjarig Filmtheater Fraterhuis ziet veel toekomst voor populaire beeldcultuur

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD - Filmtheater Fraterhuis vierde deze maand haar veertigjarig bestaan met diverse extra activiteiten. “We zijn met alle 135 vrijwilligers naar de film gegaan”, zegt directeur Henriëtte Boerhof lachend. “Dát hadden we nota bene nog nooit eerder gedaan.”

Het is 17 oktober 1979 als concierge Strijker en socioloog Staal het filmtheater oprichten. Hun initiatief komt voort uit de in 1972 opgerichte Filmliga, dat vooral bezig was met links activisme en maatschappijkritische films. De oprichters legden hun missie duidelijk vast: ‘Een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat, politiek en cultureel bewustwordingsproces door het voor een zo breed mogelijk publiek vertonen van films en ander audiovisueel werk’. Boerhof: ”Daaraan is niet veel veranderd. Al komt het woord kwaliteit nog nergens voor. Die hebben we nu wel en dat levert een belangrijke bijdrage. Technologisch hebben we ons heel goed ontwikkeld; we waren we de eerste in de stad met vertoningen in 4K-kwaliteit. Door deze apparatuur konden we de zalen niet meer delen met Zwolse theaters.”

Wonder

Boerhof vervolgt: “In 2009 hadden we al de wens tot uitbreiding. Die wens landt nu eindelijk. Inmiddels zitten we op 70.000 bezoekers per jaar. We horen vaak dat het een wonder is hoe lang we het al met anderhalve zaal uithouden.” Het filmtheater is in gesprek met directeur Rob Zuidema van Zwolse theaters en wethouder Monique Schuttenbeld. “We kijken waar de ruimte voor uitbreiding is. In Zwolle moet je daarvoor klaarblijkelijk wat langer op de deur kloppen. Gelukkig hebben we nu heel constructief overleg; daardoor durven we nu ook weer naar investeringen te kijken”, zegt Boerhof.

Capaciteit

“Vergelijkbare steden als Arnhem, en Hilversum hebben vijf zalen, Deventer binnenkort ook”, vervolgt de directeur. “Het is niet om de stad of onszelf tekort te doen, maar we lopen achter. Door de beperkte capaciteit kunnen we films niet programmeren. Distributeurs willen hun films graag op de beste tijden en veel draaimomenten. Ze krijgen betaald naar het aantal verkochte kaartjes, dus willen liefst volle zalen. Door de beperkte capaciteit kunnen we daaraan vaak niet voldoen, waardoor ze ervoor kiezen hun films niet in Zwolle aan te bieden. Om toch zoveel mogelijk mogelijkheden te creëren, vertonen we films in Park de Wezenlanden, Academiehuis de Grote Kerk, hebben we de Fraterhuis Academie en organiseren we buitenfilms. Met meer ruimte kunnen we meer. Beeldcultuur leeft ontzettend. En ik loop maar heel vaak ‘nee’ te zeggen.” Boerhof realiseert zich dat het kijkgedrag in al die jaren fundamenteel is veranderd en speelt ook daar op in. “Mensen kijken on demand en naar uitzending gemist. Zelf hebben we Picl geïntroduceerd, waarbij men online thuis filmhuisfilms kan kijken. In 2019 hebben al zo’n tweeduizend mensen daarvan gebruik gemaakt.”

Jubileumklapper

In samenwerking met Academiehuis de Grote Kerk organiseert filmtheater Fraterhuis de negende World Press fototentoonstelling. Op 29 november is de opening en de tentoonstelling is tot Kerst te zien. “Voor ons is het onze jubileumklapper”, aldus Boerhof. “Anders dan voorheen wordt bij de tentoonstelling ook het digitale verhaal verteld met filmpjes in dezelfde zes categorieën als bij de foto’s. Op 7 december is een speciale avond waarbij de Grote Kerk wordt omgetoverd in een grote filmzaal voor vijf- à zeshonderd mensen. Dan laten we een samengesteld programma zien. Het is een experiment dat we met veel plezier aangaan.”

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59