Afbeelding
pedro sluiter

Zwolse synagoge opent de deuren

Algemeen

BINNENSTAD - In de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat wordt op zondag 3 november weer een rondleiding gegeven.

Tegelijkertijd is de tentoonstelling ‘Joods leven in en om Zwolle’ ook geopend voor publiek. De expositie laat joods-religieuze voorwerpen zien, maar er wordt ook aandacht besteed aan de andere synagoges die Zwolle heeft gekend, de (opper)rabbijnen in de Overijsselse hoofdstad en aan de geschiedenis van de joodse gemeenschap. Tevens wordt extra aandacht besteed aan het lot van de joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling is geopend van 13.30 tot 15.30 uur. De (eenmalige) rondleiding begint om 14.00 uur en duurt ongeveer een uur. De kosten zijn 4 euro voor volwassenen, 3 euro voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar en 2,50 euro voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Voor de allerkleinsten tot en met 5 jaar is de toegang gratis.

De synagoge werd in 1899 in eclectische stijl gebouwd. Het gebouw is ontworpen door architect F.C.Koch. In 1746 werd aan de Bitterstraat de eerste synagoge van Zwolle in gebruik genomen. Daarna deed 150 jaar lang de Librije aan het Broerenkerkplein als zodanig dienst. De huidige synagoge is voor de gedecimeerde joodse gemeenschap na de Tweede Wereldoorlog te groot.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 13 uur geleden