Afbeelding

‘Vervuiling’ geeft nieuwe editie van Vreugderijkerkunst onverwachte lading

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)

ZWOLLE – De motivatiewedstrijd voor kunstenaars waarmee de markt Vreugderijkerkunst op 3 november wordt omlijst, heeft als thema vervuiling. Het idee kwam boven drijven vanwege de rommel die nogal eens wordt aangetroffen in de mooie natuur van de Vreugderijkerwaard. Inmiddels heeft het thema door de actualiteit nog meer lading gekregen.

Voorzitter Werner Tuten van Kunstroute Overijssel, dat Vreugderijker kunst organiseert, had het onmogelijk kunnen bevroeden. “Toen we het thema kozen, speelde de hele stikstofdiscussie nog niet.” De organisatie werd daarentegen dus geïnspireerd door rotzooi in de omgeving. Daarover zegt Tuten: “De Vreugderijkerwaard is een prachtig gebied. Dan valt het nog eens extra op dat mensen soms van alles achterlaten. Op de parkeerplaats tegenover de Vreugdehoeve (de locatie van de kunstmarkt, red.) trof ik zelfs een keer een paar oude schoenen aan.”

Vervuiling kent kortom vele gezichten. Tuten weet dat het publiek daarom ook heel verschillende kunstobjecten kan verwachten. En anders zorgen de verschillende disciplines daar wel voor. De schilderkunst, maar ook keramiek, beeldhouwen en werk van oude onderdelen maken deel uit van de inzendingen. Het publiek bepaalt die dag wie de winnaar wordt. Dat doen de bezoekers te midden van de kunstkraampjes waar tevens het vele andere werk van de kunstenaars ligt uitgestald.

Daarmee is Vreugderijkerkunst, dat duurt van 12.00 tot 17.00 uur, allereerst een plek waar kunstenaars die zijn aangesloten bij Kunstroute Overijssel en het publiek elkaar ontmoeten. De motivatiewedstrijd is als extra element, een kers op de taart, toegevoegd. Tuten: “Met de motivatiewedstrijd willen we de kunstenaars prikkelen om uit hun schulp te kruipen. Veel kunstenaars werken solistisch. Terwijl het heel leuk is om elkaar te ontmoeten en onderling tips uit te wisselen.”

Mirna Tuten-Onderdijk, de vrouw van Werner Tuten, is een van de twaalf deelnemende kunstenaars. Over het werk dat zij straks voor het voetlicht brengt, wil Werner Tuten nog niet uitweiden. “Daar ga ik nu niks over zeggen. Behalve dan dat zij naar het onderwerp vervuiling kijkt als boerendochter en dan zie je mogelijk nog weer andere dingen om je heen dan iemand die in de stad woont.”

Zelf maakt Werner Tuten eveneens kunst. Zijn beelden van woeste gezichten (gebaseerd op onder meer de beelden van Paaseiland) heeft hij echter nog niet goed genoeg bevonden. Met enige schroom laat de Zwollenaar foto’s van zijn werk op zijn smartphone zien. Je kunt je afvragen of hij niet veel te bescheiden is. De beelden zijn origineel en prikkelen de verbeelding. En is dat nu juist niet wat kunst leuk maakt?

Dit jaar zal Werner Tutens werk in elk geval niet te zien zijn tijdens Vreugderijkerkunst dat zijn derde editie beleeft. De voorgaande keren werden goed bezocht. Vorig jaar waren er ongeveer 280 bezoekers verdeeld over de dag. De organisatie hoopt wederom op een goed bezochte markt maar bovenal op een inspirerend event.