Een mooi concept
Een mooi concept Pedro Sluiter

Rondje Extra: Baki’s Food en Drinks

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Door Peter de Jong/ foto Pedro Sluiter

De broers Mehmet en Burak Baki zijn in Zwolle gestart met food en drinks. Hun ambitie? De beste luxe kebabzaak van Zwolle te worden. Kortom, de lat ligt hoog en ze vertellen heel gepassioneerd hoe ze die hoogte gaan bereiken. Baki’s beeldvorming in een notendop.

Twee broers, een gedachte. Harde werkers, dat wordt snel duidelijk. Daags voor het interview nog tot diep in de nacht aan het werk, paar uurtjes slaap om vervolgens vanuit woonplaats Kampen naar Zwolle te rijden. Voorlopig is hun horecazaak Baki’s – met klemtoon op de i – zeven dag in de week geopend. Dat de gekozen bedrijfsnaam verwijst naar de familienaam, is niet zomaar. Ondernemen zit er van jongs af aan in, de kookkunsten van mama Baki zijn er bij de kinderen met de paplepel ingegoten en papa Baki heeft de beide zonen altijd gestimuleerd om ‘iets’ in de horeca te beginnen. Kortom, het moet zo lopen. Maar toch, zowel Mehmet als zijn acht jaar jongere broer Burak, beiden beschikken op sportief gebied over een rijk verleden. Mehmet is enige tijd zelfs personal trainer van voormalig PEC Zwolle speler Bart van Hintum. De broers filosoferen over hun toekomst, wellicht iets op het gebied van sportvoeding. Het loopt anders. Mehmet, de man met een glimlach, staat vrolijk in het leven. Wil zelfs bij de politie maar struikelt over de laatste sollicitatiehorde. Burak is meer een doener en begint op 20-jarige leeftijd met cateren; zonder de nodige horeca-ervaring bereidt hij bestellingen, bezorgt deze om vervolgens aan een nieuwe bestelling te beginnen. Het begin van horeca is hiermee een feit, spoedig gevolgd door broer Mehmet. Samen exploiteren ze gedurende drie jaar een snel groeiend cateringbedrijf in Kampen.

Kebab

Een nieuwe uitdaging gloort aan de horizon. Met in het achterhoofd de visie van papa Baki – jongens, begin iets in de horeca – komt Zwolle in beeld. “Gezellige stad waar ons horecaconcept nog niet is. Stijlvol genieten van lux Turks eten. Voor jong en oud. Betaalbaar maar net even anders dan er al is”, aldus Mehmet. Een voorbeeld: de broers laten acht kebab leveranciers komen, proeven en overleggen om vervolgens een keuze te maken wie uiteindelijk het vlees mag leveren. De keuze valt op een leverancier die nog niet in Zwolle levert. “Wij willen ons onderscheiden, gaan niet over een nacht ijs. Het spreekt voor zich dat wij alles zelf maken. Dagvers. Kapsalon, heel populair, wij serveren dat in een giet ijzeren bakje. Net even anders. Of de kebab kalf, gemaakt naar een recept waarop wij lovende reacties krijgen. Dat recept? Geheim van de smid, gaan wij niet verklappen. Vorige week kwam hier een stel vrienden, eentje wilde eten, de ander alleen een drankje doen. Kennelijk toch lekker gemaakt door het zien van een broodje, neemt hij een hapje om vervolgens ook zelf een broodje te bestellen. Het lekkerste broodje van Zwolle, zegt hij.”

Barista

Om Baki’s te rangschikken onder de noemer ‘Turkse broodjeszaak’, dan doe je deze zaak tekort. Zelf zeggen ze Food & Drinks, het dekt de lading prima. Ook alleen een kopje koffie drinken behoort tot de mogelijkheden. De broers beschikken over een echte barista opleiding, gegeven door Paul Smit, werkzaam bij Mocca d’Or in Zwolle en dit jaar gekroond tot de Baristakoning van Noord Nederland. Bij Baki’s, tevens een erkend leerbedrijf, wordt niets aan het toeval overgelaten. Met gastvrijheid op eigentijdse wijze ingevuld en in een moderne ambiance van industrieel tot zwart, krijgt de stad een welkome aanvulling op het bestaande horeca-aanbod.

Baki's Zwolle
Melkmarkt 29
8011 MA ZWOLLE