Afbeelding
Erik-Jan Berends

Nieuw centrum voor geschiedenis ANNO moet de verhalen van Zwolle gaan vertellen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – ANNO is de nieuwe naam van het centrum waar de geschiedenis van Zwolle wordt verteld. In de periode dat de renovatie van het museum aan de Melkmarkt nog duurt, krijgen bezoekers een voorpoefje in een conceptstore aan de Sassenstraat 11.

Wethouder Monique Schuttenbeld en Vincent Robijn, voorzitter van de stichting Allemaal Zwolle en directeur van het Historisch Centrum Overijssel, maakten de naam donderdagmorgen bekend. ANNO moet in 2021 haar deuren openen in het monumentale Drostenhuis aan de Melkmarkt. “De honger naar geschiedenis is aanwezig”, volgens Schuttenbeld. ‘Ïn 2017 kwam de raadsopdracht aan de stichting Allemaal Zwolle om de Zwolse geschiedenis verder te brengen op een interactieve manier. Nu komen we met het complete verhaal met erfgoed, geschiedenis en archeologie.”

Robijn deed vervolgens dat complete verhaal uit de doeken. In het voormalige winkelpand van Tamse Wiertz hangen grote foto’s van de renovatie van het Drostenhuis als ook diverse kijkdozen. “Zo laten we zien hoe we het naar de toekomst gaan brengen. Onderdelen van ons concept brengen we hier als proeftuin. Een voorbeeld is de boomhut die hier staat. Daarin horen bezoekers geluiden van Zwolle, maar bezoekers kunnen er ook een bericht achterlaten. Zo verbinden we verleden, heden en toekomst aan elkaar. Dat gaat allemaal onder ANNO, een naam die op een camping in Italië is ontstaan.”

Het gaat er volgens hem om niet de geschiedenis te brengen om geschiedenis te vertellen, maar om het te verbinden aan de actualiteit. “We gaan het brede erfgoed van Zwolle naar het publiek brengen. Dat we alle lagen, alle disciplines in één centrum onderbrengen, is uniek in Nederland. We laten geen collectie zien, maar verhalen over Zwolle waarbij we collecties als middel gebruiken. Zo brengen we de historie op een interactieve manier aan een breed publiek en gaan we ook op verschillende plekken in de stad de geschiedenis vertellen.”

Lees het hele verhaal in onze krant van maandag 4 november.

Afbeelding
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59