‘Pelsertoren en Horeca Mannen’ krijgen kans om Statenzaal te huren

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Het college van burgemeester en wethouders wil met de combinatie 'Pelsertoren en Horeca Mannen' proberen een huurovereenkomst te sluiten voor het Statenzaalcomplex.

De plannen van de mogelijke huurders voor het uit 1898 daterende complex in de Diezerstraat zijn een horecagelegenheid in de leeszaal én in de binnentuin, diverse culturele activiteiten, activiteiten gericht op de democratie, hotelkamers en een hostel. De speciale adviescommissie beoordeelt het plan als het meest kansrijke plan op basis van de gestelde voorwaarden en ambities. Wethouder René de Heer: “De initiatiefnemers zijn geen onbekenden. Elders in de stad hebben zij zich ook al bewezen. Met deze bestemming blijft het prachtige historische erfgoed zichtbaar. Dat was altijd de opzet, evenals de mogelijkheid om hier te kunnen blijven trouwen. Ik verwacht hiermee dan ook dat deze invulling een bijdrage gaat leveren aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad.”

Stichting

Naast als horecagelegenheid wordt de Statenzaal in de plannen gebruikt voor diverse culturele activiteiten en activiteiten gericht op de democratie. In de koffiekamer is ruimte voor rust en historie. In de overige ruimtes is het plan hotelkamers te maken en in het minder karakteristieke deel een hostel. De combinatie wil de culturele activiteiten onderbrengen in een stichting, waaraan beide partijen ook een financiële bijdrage leveren. Een van de voorwaarden die het college mee geeft aan de combinatie, is het nader uitwerken van het culturele plan voor de Statenzaal. Hierin moeten ook de culturele partners nader worden benoemd.

Planning

Het besluit is genomen op basis van het advies van ‘de adviescommissie Statenzaalcomplex’. Deze adviescommissie bestaat uit vertegenwoordigers uit het culturele circuit van Zwolle, de centrummanager, een vertegenwoordiger van de centrumbewoners, ambtelijke vertegenwoordiging vanuit vastgoed, economie, cultuur en erfgoed en een planeconoom.

Wanneer partijen het met elkaar eens worden over de inhoud van de huurovereenkomst, is de verwachting dat net voor de zomer van 2020 de definitieve huurovereenkomst getekend kan worden. In verband met de diverse (financiële en bouwkundige) voorbereidingen gaat hier volgens de gemeente Zwolle enige tijd overheen.

Eigendom

Tot 1 februari 2016 was het gebouwencomplex aan de Diezerstraat 80 inclusief het huidige Statenzaalcomplex volledig in eigendom van de gemeente. Het complex werd verhuurd aan Stadkamer die het gebruikte als centrumlocatie van de bibliotheek. De gemeente heeft in 2016 ene groot deel van het pand verkocht; dat is in gebruik genomen door de Zara. Stadkamer heeft nog enige tijd gebruik gemaakt van het monumentale deel van het pand, het Statenzaalcomplex, maar is inmiddels verhuisd naar een andere locatie. Op dit moment wordt het complex beheerd door CareX en maken verschillende (culturele) partijen onder de naam Statenmakers ervan gebruik.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 15 uur geleden