Afbeelding
Erik-Jan Berends

Buurtkamers voorzien in de behoefte. ‘Ouderen gaan veel beter functioneren’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

BERKUM – VV Berkum opent haar deuren voor ouderen in de WijK. In Zwolle is een aantal buurtkamers opgezet voor ouderen zo ook in de kantine van vv Berkum. “We proberen er zoveel mogelijk een dag te creëren waarnaar ouderen uitkijken”, vertelt Marlous Holster van WijZ Welzijn.

Ook door de regen, in de rolstoel of scootmobiel, komen de ouderen afgelopen woensdag naar het sportpark. Zij worden ontvangen met koffie en thee, kunnen activiteiten doen of gewoon met elkaar praten. Holster: “We kijken met name waaraan de ouderen behoefte hebben en daar spelen we op in. In de buurtkamers kunnen we ook zien of er meer speelt bij de ouderen en daarop actie ondernemen.” In de buurtkamers wil WijZ de maatschappij, zorg en welzijn met elkaar verbinden en gezamenlijk plekken bieden waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten.

Samenwerken

“Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk samenwerken in de stad aan brede, laagdrempelige activiteiten voor de grote groep senioren die er aan komt”, vindt Holster. “Het is niet altijd nodig dat mensen direct instromen in zorgvoorzieningen. We proberen met andere Zwolse partijen zoveel mogelijk activiteiten te organiseren dichtbij mensen in de wijk op ‘normale locaties’ zodat ouderen actief blijven en meer goede dagen hebben om naar uit te kijken. Daarom zijn we ook zo blij met de medewerking van vv Berkum.” Berkum is volgens haar een voorbeeld waar heel goed wordt samengewerkt. “WijZ Welzijn is er de kartrekker, Samen Zwolle doet de PR en ondersteunt bij de organisatie van activiteiten. Leden van de voetbalvereniging werken mee als ook Grietje Okken van Buurtzorg.”

Meetellen

Laatstgenoemde is heel enthousiast over de buurtkamer. “Ik zie veel eenzaamheid in de wijk. Daarom ben ik advies gaan vragen bij WijZ. Zij kwamen met de buurtkamer. Het zou mooi zijn als andere thuiszorgorganisaties ook aansluiten. Concurrentie speelt hier niet, het gaat alleen om de ouderen en ze verbinden.” Buurtzorg verwijst inmiddels cliënten door naar de buurtkamer. Okken: “De mensen leven erg naar de woensdag toe. Belangrijk is dat ze van het bestaan weten en de stap durven te zetten. In de dagelijkse praktijk merk ik dat de ouderen veel beter gaan functioneren. Ze krijgen het gevoel dat ze weer meetellen; ze ervaren weer waarde in hun leven. Dat willen we voor elke plek in Zwolle; dat ze ervaren dat hun leven op tachtig- of negentigjarige leeftijd ook nog genoeg betekent. Onderling zie je ook dat mensen weer activiteiten met elkaar gaan ondernemen.”

Ouderen die zijn geïnteresseerd in de buurtkamers kunnen telefonisch contact opnemen met WijZ Welzijn: (038) 851 57 00 of per mail info@wijz.nl. De activiteitenagenda van dit najaar is te vinden op www.samenzwolle/samenouderen.

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 18 uur geleden