Predikant Jos Douma: ‘Geloven hoeft niet altijd gepaard te gaan met veel woorden’

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – De woorden van God dichtbij brengen. Dat is de bedoeling van het door Jos Douma geschreven boek ‘Luister vandaag naar mijn stem’. Als predikant van de Plantagekerk (Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt) is hij gewend dat te doen. De kracht in zijn recent verschenen boek zit echter in een Bijbeltekst voor elke dag. Met daaronder een kernachtige overdenking die even goed kan binnenkomen als een preek.

Het lezen van een van de 365 Bijbelteksten kan bovendien ook als je even minder tijd hebt. “Met name jonge ouders zijn druk”, weet Douma. Een ‘heel stuk’ uit de Bijbel lezen, zoals oudere generaties dat gewend zijn, wil er wel eens bij in schieten. Douma: “Daarnaast past kernachtig schrijven bij mij. Dat doe ik ook op mijn weblog (www.tijdmetjezus.nl, red.) waar je je kunt aanmelden voor een dagelijkse mail. Zo’n zevenduizend mensen hebben dat gedaan en het wordt dus goed gelezen. Van daaruit ontstond het idee voor een boek.” Het werd dus een boek in dagboekvorm en ‘Luister vandaag naar mijn stem’ is alweer de derde in een reeks.

'Dagboek'

De eerste twee werden goed ontvangen en ook voor het nieuwe ‘dagboek’ heeft Douma veel complimenten mogen ontvangen. “Veruit de meeste reacties waren heel positief. Een enkeling liet weten zich er niet in te kunnen vinden en stelde dat ik denk te weten wat God denkt.” Mogelijk vanwege de overdenking onder de Bijbelteksten die niet in de hij- maar in de ik-vorm is. Douma koos echter bewust voor die stijl om de lezer zo rechtstreeks aan te spreken. Tegelijkertijd benadrukt hij in alles zo dicht mogelijk bij de Bijbeltekst te blijven.

Uitzondering

Waar het vorige boek meer thematisch was van opzet zijn de Bijbelteksten in ‘Luister vandaag naar mijn stem’ willekeuriger gekozen. “Ik heb wel een aantal opeenvolgende teksten uit Jesaja en Jakobus, maar verder zit er niet echt een lijn in”, vertelt Douma. De grote uitzondering is wellicht de tekst die staat bij 8 december. Die gaat over het Nieuwe Jeruzalem dat uit de hemel neerdaalt (Openbaring 21:2) en is bewust voor die dag gekozen. Het is de tekst die de moeder van Douma een aantal van haar kinderen voorhield op haar sterfbed. Ze overleed december vorig jaar met de woorden ‘tot ziens in het nieuwe Jeruzalem’. Douma: “Mijn moeder gaf niet altijd heel veel woorden aan haar geloof. Hier had ze blijkbaar goed over nagedacht. Ze overleed op 7 december en ik heb de tekst geschreven voor 8 december.”

Stilte

Overigens hoeft geloven niet altijd gepaard te gaan met veel woorden. “Net als in een goede relatie kan het soms juist fijn zijn het te zoeken in de stilte”, meent Douma. “Op een moment dat alles is gezegd hoef je niet te praten maar kan je elkaars hand vasthouden.” Eveneens kan het prima zijn je af te zonderen en om te bidden is het eigenlijk een must. De tekst van Matteüs 6:6 (‘…sluit de deur en bid tot je Vader die in het verborgene is …’) heeft hier betrekking op. De volledige tekst en de overdenking tref je in het boek aan bij 3 september.

Tegenhanger

Volgens Douma moet je die tekst als een metafoor lezen. Je hoeft je, aldus de Zwolse voorganger, niet op te sluiten in je eigen huis. Het gaat er volgens hem meer om dat je eigen tijd en ruimte van binnen vrijmaakt. Dat in een tijd waarin we worden overstelpt met informatie en berichten van onder andere sociale media. Niet dat daar iets mis mee is, maar het moet volgens Douma niet leiden tot verwaarlozing van het geloofsleven waarbij gebed en momenten van stilte van grote waarde zijn.

De onmisbare tegenhanger voor het naar binnen gekeerde bidden, is wat Douma betreft het actief handelen als christen. Het een kan niet zonder het ander. Net zoals er in het geloof plek is om je zorgen te delen naast vele momenten van vreugde en dankbaarheid. Douma tot besluit: “Ik denk dat de balans met tevens opbeurende teksten zeker in dit boek zit.”

‘Luister vandaag naar mijn stem – Gods woord in jouw leven’ is onlangs gepresenteerd bij boekhandel Westerhof en nu te koop. ISBN: 9 789033 825187.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30