Afbeelding
Annaleen Louwes

Lezing Celetour door schrijver P.F. Thomése op Gymnasium Celeanum

· leestijd 1 minuut Algemeen

Donderdag 28 november zal een van de veelzijdigste en origineelste schrijvers van ons land een lezing houden op het Gymnasium Celeanum: P.F. Thomése. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. De avond start om 19.30 uur aan de Zoom 37. De toegang bedraagt vijf Euro. Boekhandel Westerhof zal aanwezig zijn met de boeken van Thomése, zodat desgewenst een boek kan worden gesigneerd.

Thomése studeerde enige jaren geschiedenis, maar hij voltooide zijn studie niet. Vervolgens was hij een aantal jaren columnist en journalist bij het Eindhovens Dagblad.
P.F. - Frans - Thomése (Doetinchem, 1958) debuteerde in 1990 met de verhalenbundel Zuidland over vergeten figuren uit de vaderlandse geschiedenis. Dit boek bleef niet onopgemerkt, het werd meteen met de AKO Literatuur Prijs 1991 bekroond. Daarna liet hij in allerlei verschillende literaire genres van zich horen, zoals romans, verhalen, essays, stukken over muziek en reportages.

Zijn doorbraak bij het grote publiek beleefde Thomése met een boek dat hij liever niet had geschreven: Schaduwkind (2002), een schrijnend relaas over de dood van zijn pas geboren dochtertje. Vervolgens baarde hij opzien met drie hilarische romans over zijn vriend, de morsige Tilburgse journalist J. Kessels. Hij bundelde zijn essays onder welluidende titels, zoals Nergensman (2008), vrij naar een liedje van de Beatles, en Verzameld nachtwerk (2016).
In al zijn essays, verhalen en romans, hoe verschillend van aard ook, onderzoekt Thomése steeds opnieuw de verhouding van werkelijkheid en verbeelding. Zo ook in zijn onlangs verschenen Vaderliefde, een boek zonder verdere genre-aanduiding. Daarin onthult hij ook de herkomst van dat streepje in zijn achternaam.

Donderdag 28 november zal Thomése ’s middags in een besloten sessie een lezing over zijn werk houden voor leerlingen uit de vijfde en zesde klassen van het Celeanum. ’s Avonds heeft zijn optreden een openbaar karakter. Dan zal hij door drie leerlingen worden geïnterviewd, in het bijzonder over zijn boeken Schaduwkind, De onderwaterzwemmer en natuurlijk ook Vaderliefde. Deze bijeenkomst is ook toegankelijk voor ouders, verzorgers en andere belangstellenden.

Datum : Donderdag 28 november 2019
Aanvang : 19.30 uur
Plaats : Gymnasium Celeanum, Zoom 37, Zwolle
Toegang : 5 Euro (graag gepast betalen).

Zie ook: www.thomese.nl