Afbeelding
Eigen foto

Duurzaam Bokashi moet Zwols bodemleven verbeteren

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het is weer volop herfst. ROVA rijdt daarom de komende weken met de zogenaamde bladtrein. Met deze combinatie worden boomrijke straten in Zwolle ontdaan van het afgevallen blad. Met dit ingezamelde blad gaan de gemeente en ROVA een circulaire proef doen.

Het blad wordt gebruikt voor het maken van Bokashi, een biologische bodemverbeteraar. De Bokashi wordt volgend voorjaar in de wijken in Zwolle gebruikt voor het verbeteren van het bodemleven bij het aanbrengen van nieuwe beplanting. Hiermee willen de gemeente en ROVA de afvalstroom van het organisch afval circulair maken.

Mengsel

Bokashi is een biologische bodemverbeteraar die wordt gemaakt op basis van bladafval of maaisel. Het opgehaalde blad wordt vermalen en er wordt een speciaal mengsel van micro-organismen toegevoegd. Door het mengsel een aantal weken van zuurstof af te sluiten ontstaat de circulaire bodemverbeteraar Bokashi. Zwollenaren die willen weten wanneer de bladtrein bij hen in de buurt komt voor het vegen en ophalen van bladeren, kunnen kijken op website www.zwolle.nl/bladruimen.

Voordelen

“Bokashi is niet alleen een circulair product, het zorgt er ook voor dat nieuwe beplanting sneller kan dichtgroeien, waardoor onkruid minder kans krijgt”, meldt de gemeente Zwolle. “Daarnaast zorgt Bokashi ervoor dat vocht beter wordt vastgehouden in de grond. Hierdoor hoeven we minder vaak water te geven bij nieuwe aanleg en hoeven we op sportvelden minder vaak te beregenen. De inzet van Bokashi kan daarmee helpen bij de klimaatadaptatie.”

Sportvelden

ROVA heeft in overleg met gemeente Zwolle al een proef met Bokashi gedaan op de sportvelden in Berkum. De resultaten daarvan zijn positief. Na zes weken was volgens de organisaties goed te zien dat het bodemleven verbeterde. “Vooral de aanwezigheid van pendelwormen was toegenomen. Deze wormen maken gangen in de bodem, zodat de wortels van het gras zich goed kunnen ontwikkelen. De kwaliteit van de grasmat was hierdoor duidelijk verbeterd.”