Afbeelding
Eigen foto

Brenda Stoter Boscolo vertelt over het lot van de Jezidi’s

· leestijd 1 minuut Algemeen

ASSENDORP - Brenda Stoter Boscolo is op woensdag 27 november te gast bij de afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Stoter is een Nederlandse journaliste die vooral over het Midden-Oosten schrijft.

Haar stukken verschenen in onder meer Al Jazeera, Middle East Eye, Trouw en de Groene Amsterdammer. Eén van haar onderwerpen is het lot van de Jezidi’s. Hierover publiceerde zij dit jaar een boek: ‘Het Vergeten Volk’.

Gemeenschap

In de zomer van 2014 viel IS (Islamitische Staat) de Noord-Irakese regio Sinjar binnen. Ze hadden als doel om de Jezidi’s uit te roeien. Deze gemeenschap heeft een unieke religie en een eigen eeuwenoude cultuur en was tot dan toe buiten het Midden-Oosten vrijwel onbekend. De genocide die IS aanrichtte veranderde dat. Met name de dramatische taferelen op de berg waar duizenden van hen dagenlang vastzaten zonder voedsel of water en waar zij werden gered door Koerdische strijdkrachten, gingen de wereld over.

Boos

Maar na die aandacht werd het weer grotendeels stil. De Jezidi’s zijn zwaar getroffen: mannen gedood, vrouwen misbruikt, kinderen ontvoerd. De sociale structuur is verwoest en veel van hen zitten in vluchtelingenkampen in uitzichtloze situaties. Maar de wereld lijkt weer weg te kijken. Stoter kan zich daarover erg boos maken. Het westen en met name Nederland mag deze mensen niet vergeten, zegt zij. Ze hoopt dat haar boek daaraan een bijdrage levert.

Vriendschappen

Voor het schrijven van ‘Het vergeten volk’ reisde Stoter naar Irak en deed in de vluchtelingenkampen onderzoek naar hun geschiedenis en cultuur. Ze sloot hechte vriendschappen die terugkomen in verhalen die ze optekende in haar boek. Zo volgde ze de levens van Ismael, van wie vijfendertig familieleden werden gekidnapt, van Majdal, die door IS tot kindsoldaat werd gemaakt en van Nadima, die moeder werd van een kind van een IS-strijder.

Deze lezing in Stadkamer aan de Zeven Alleetjes 1A is georganiseerd in samenwerking met de Zwolse afdeling van Amnesty International. De bijeenkomst begint om 20.00 uur; de inloop is vanaf 19.30 uur. Deelname kost 5 euro. Leden van het Humanistisch Verbond betalen 3 euro. Bezoekers dienen contant aan de zaal te betalen.