Afbeelding

Historicus Hans Luiten vertelt over de Zijderoute

Algemeen

BINNENSTAD - De Fraterhuis Academie staat op zaterdag 30 november van 11.00 tot 13.00 uur in het teken van de Zijderoute.

Historicus en huisdocent Hans Luiten vertelt het verhaal van deze bijzondere handelsroute van duizenden jaren oud, gelardeerd met verschillende filmfragmenten. Pas in de 19e eeuw ontdekten westerse archeologen een oude handelsroute. 'De Zijderoute' is de sprookjesachtige naam die er aan werd verleend. Maar wat is dat eigenlijk voor route? Waarom ontstond, bloeide en verviel deze route? En wat bedoelt de huidige Chinese partijleiding met dat zij 'De Nieuwe Zijderoute' graag ziet verrijzen? Moeten we ons zorgen maken of juist kansen zien? Luiten verhaalt over lapis lazuli, containerhavens, prachtige Boedhistische kunst, vertwijfelde missionarissen, Kazachse olie en onverschrokken ontdekkingsreizigers.

Entree

Vrienden van het Fraterhuis en Cinevillepashouders betalen 10 euro entree; de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie en collegetoebehoren. Kaarten zijn online via de website te koop of aan de kassabalie van Filmtheater Fraterhuis, zowel in de voorverkoop of voorafgaand aan het evenement. Café Foyé is in het weekend al geopend vanaf 10.00 uur.

Filmkenners

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in één van haar filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 6 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 20 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 23 uur geleden