Afbeelding
Pedro Sluiter

Nationale Bakkers Vakprijzen voor Bonbonnerie Borrel

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Zes jaar geleden nam voormalig medewerker bij defensie, Peter van der Molen (51), Bonbonnerie Borrel over. Hard werken, personele uitbreiding en dat alles op amper 25 vierkante meter. Dan loop je elkaar in de weg, zou je denken. Dus niet, want hier wordt gepassioneerd gewerkt aan pure ambacht. Voorlopig hoogtepunt, twee prijzen tijdens de BakkersVakWedstrijden in Drachten.

Zwolle heeft van die winkels waar ambacht bij de deuropening begint. Zoals in het Zwolse Balletjeshuis, het Konkeltje en Bonbonnerie Borrel. Van Der Molen, uitbater van de Bonbonnerie, kan het nauwelijks bevatten dat zijn droom werkelijkheid is geworden. “Niet verwacht dat het zó zou uitpakken. En dat voor iemand die als ‘bleu’ persoontje in dit vak is gekomen. Eigenlijk is het vanaf mijn begin steeds drukker geworden. Soms tijd tekort maar gelukkig heb ik de afgelopen zes jaar nooit te klagen gehad over personeel. Met Fred Spanhak als mijn rechterhand. Inmiddels is het team, met twee stagiaires, compleet. De volgende stap wordt een herindeling van de winkel. Concreet, meer werkruimte door een andere opstelling wat voor de klant nog meer betrokkenheid bij onze producten geeft. Even was er de optie om met deze winkel naar een pand in de Diezerstraat te verhuizen, maar in een laat stadium zijn die plannen afgeketst. Op termijn zie ik wel kansen voor een tweede zaak in de uitbreidingsplannen van het winkelaanbod in Stadshagen. Dat duurt echter nog een paar jaar. Gelukkig heb ik bij mijn overbuurman Bay Yok een bovenetage kunnen huren. Een mooie werkruimte waar ik tevens workshops ga houden. Nu doe ik die shops, alleen op zaterdag, nog in de huidige winkel. Heel leuk om te doen en de cursisten komen uit alle lagen van de bevolking. Van vrijgezellenfeestjes tot familiebijeenkomsten, maximaal acht personen die gedurende tweeëneenhalf uur proeven, maken en genieten.”

Callebaut

Zwolle aan de echte chocolade krijgen, met die opdracht ging de Bonbonnerie onder leiding van Van Der Molen aan de slag. “Omdat de allerlekkerste chocolade uit Zwolle hier wordt gemaakt”, zegt hij met enige trots. Een trotsheid die nog meer gestalte krijgt want de Bonbonnerie werkt met chocolade van Callebaut, al meer dan honderd jaar de ‘finest Belgian chocolate’. Door te kiezen voor Callebaut helpt u het levensonderhoud van de boeren te verbeteren, zo is te lezen op de chocowikkel die Van Der Molen exclusief voor zijn chocoladereep heeft laten ontwerpen. Met een fraaie skyline van Sassenpoort tot de Peperbus en daar tussenin afbeeldingen van het station, stadhuis, de Fundatie en uiteraard de Bonbonnerie zelf.

Vakprijzen

Medewerker Fred Spanhak (37) is een ervaren kracht die vanuit het bakkersvak de overstap naar de Bonbonnerie heeft gemaakt. Spanhak is ook degene die het eerste zetje richting vakprijzen gaf. “We gaan meedoen”, zei Spanhak en via de mail vond de inschrijving plaats die uiteindelijk heeft geleid tot een zeer verdienstelijke 2e en 3e prijs in hun categorie. De winnende bonbons? Die zijn door Van Der Molen uit het bestaande aanbod naar Drachten gestuurd want voor het fabriceren van iets speciaals ontbrak de tijd. Die prijzen voelen voor Van Der Molen als het mooiste compliment. Dat het naar meer smaakt, is duidelijk. “Volgend jaar doen wij zeker weer mee”, luidt zijn reactie.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 22 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14