Podcast haalt na 75 jaar herinneringen op aan 'vergeten bombardement’ Zwolle

Algemeen

ZWOLLE - 5 doden, 40 gewonden, 21 huizen verwoest en toch staat het bekend als 'vergeten'. Een bombardement verwoestte op 15 december 1944 de Zwolse Schildersbuurt en de Bollebieste. Nu - 75 jaar later - is er een podcast, die de verhalen van toen behoedt voor de vergetelheid.


In een historische podcast met zes ooggetuigen combineert theatermaker Mette Bunskoek de rauwe feiten met persoonlijke herinneringen over 'Het vergeten bombardement'. Het luisterverhaal gaat over het leven van mensen voor, tijdens en na één van de donkerste dagen in de historie van Zwolle.

Het verhaal is het beste te beluisteren tijdens een wandeling door de wijk. Daarom leidt maker Mette Bunskoek belangstellenden op zondag 15 december na afloop van de officiële herdenking van 'het vergeten bombardement' rond door de wijk anno nu.

De wandeling zal vier keer worden gelopen en vertrekt vanaf basisschool de Springplank (Beukenstraat 83, Zwolle) om 14:15 uur, 15:00 uur, 15:45 uur en 16:30 uur. Belangstellenden kunnen zich vooraf opgeven door een mail te sturen naar mettertijd@gmail.com. Per wandeling is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Na afloop van de wandeling zal de podcast 'Het vergeten bombardement' ook online te beluisteren zijn.

Over de podcast
De podcast is tot stand gekomen met steun van het BuurtCultuurfonds. Naast de inbreng van veel buurtbewoners is ook informatie verkregen via het Historisch Centrum Overijssel.