Afbeelding

De wereldgeschiedenis in 1 dag

· leestijd 1 minuut Cultuur

Alles in het heden werd bekokstoofd in het verleden. Hoe beter u de geschiedenis kent, hoe minder de wereld u verbazen kan. U ziet de opmars van China en India en beseft: tot 1800 waren dat altijd al de grootste economieën. U ziet de macht om de regio tussen Saudi-Arabië en Iran en weet: daaronder ligt een soennitisch-sjiitisch conflict dat helaas al veertien eeuwen gaande is. Of u kijkt naar Europa dat nu al 70 jaar vrede kent en denkt: niet slecht voor een continent dat sinds de komst van het buskruit non-stop oorlog voerde.
Waarom ontstond er in Irak een beschaving en zaten de Papoea’s ruim 5000 jaar later nog steeds in het Stenen Tijdperk? Waarom vielen de Han-dynastie in China en het Romeinse Rijk in Europa ongeveer tegelijkertijd? Waarom ontdekten niet de Chinezen maar de Europeanen de wereld, terwijl de Chinezen aan het begin van de 15e eeuw al met hun schepen bij Madagaskar waren? En waarom veroverden de Europeanen eerst alleen de kusten van de wereld en pas veel later de rest?

Er steekt een logica achter de feiten. En wat blijkt: soms herhalen zich de patronen uit het verleden. Ken het verleden, en het kan dus zomaar gebeuren dat je ook jezelf in je eigen tijd beter leert kennen. Tegelijk is het goed mogelijk dat wij als wereldbevolking in een nieuwe fase van de geschiedenis zijn aanbeland. Nooit eerder moest de hele wereld samenwerken om de hele planeet op orde te krijgen.

Docent is drs. Evert Jan Ouweneel. Locatie Groote Sociëteit Koestraat 8 Zwolle

Datum: maandag 13 januari 2020 9:45 – 16:45 uur.

Bijdrage: € 81,24

Meer informatie en aanmelding: www.u3l.nl 06-81495887 (werkdagen 10:00 - 12:00 uur)