Afbeelding
Johan van der Kolk

Positiviteit heerst op Regio Zwolle Congres

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - In Theater de Spiegel is vandaag het jaarlijkse Regio Zwolle Congres. Daar wordt onder meer de Regio Zwolle Monitor gepresenteerd, waaruit blijkt dat de economische groei in Regio Zwolle bovengemiddeld is gegroeid met 3 procent, ten opzicht van 2,6 procent landelijk.

De Regio Zwolle Monitor brengt jaarlijks de sociaal- en ruimtelijk-economische ontwikkeling in beeld aan de hand van cijfers die een goede indicator zijn voor de ontwikkelkracht van de regio. De Regio Zwolle Monitor 2019 omvat drie pijlers: 1.Staat van het bedrijfsleven, 2. Regionale kerngegevens en 3. ‘Ondernemen en werken in de platformeconomie. Een pijler omvat een aantal indicatoren waarmee inzicht wordt gegeven in de ontwikkeling van verschillende facetten van de regionale economie. Elk jaar wordt in de derde pijler stilgestaan bij een specifiek thema.

Groei

Uit de resultaten blijkt dus dit jaar dat de Regio Zwolle behoort tot één van de best presterende regio’s van Nederland. Verder blijkt dat Regio Zwolle zich als een aantrekkelijke regio manifesteert waar steeds meer bedrijven zich vestigen en mensen willen wonen en werken én waar volop ruimte is voor groei. De hechte samenwerking tussen ondernemers, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen draagt hieraan bij. Regio Zwolle is de derde groeiregio van Nederland. De regio heeft volgens de onderzoekers een excellente uitgangspositie om werk te maken van de ambitie om in 2030 de vierde economische topregio van Nederland te worden.

Een belangrijke andere uitkomst van de Monitor is dat het bruto regionaal product van Regio Zwolle gestegen is naar 28,2 miljard euro. Dat betekent dat het bruto regionaal product van Regio Zwolle met 23 procent is gestegen in de periode 2012-2018. Daarmee neemt het aandeel van Regio Zwolle in de nationale economie toe. Regio Zwolle kan zich zo meten met de best presenterende regio’s van Nederland.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt van Regio Zwolle presteert ook bovengemiddeld. Ook dit jaar blijkt uit de Monitor dat Regio Zwolle het in vergelijking tot andere regio’s beter doet. Met een historisch lage werkloosheid (3,3 procent in 2018) en juist veel nieuw ontstane vacatures is de krapte op de regionale arbeidsmarkt wel één van de knelpunten voor verdere groei van de regionale economie. In 2018 is de vraag naar arbeid gegroeid; momenteel telt Regio Zwolle bijna 375.000 arbeidsplaatsen. Daarbij is het belangrijk om op te merken dat de groei voornamelijk bij bestaande bedrijven plaatsvindt.