Afbeelding

College van b en w wil meer en ander toezicht en handhaving

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zwolle heeft meer en beter toegeruste toezichthouders nodig om de leefbaarheid en veiligheid in de openbare ruimte te kunnen handhaven, vinden burgemeester en wethouders. Ze stellen daarom voor om de komende jaren te investeren in het verder versterken van het toezicht en de handhaving.

Daarmee kunnen er extra mensen aan het werk én kunnen de toezichthouders vaker de wijken in en ook ’s avonds en in de weekenden een oogje in het zeil houden. Dat staat in de visie Toezicht in de openbare ruimte 2025. De afgelopen jaren hebben gemeenten nieuwe taken gekregen en zijn er ook meer mogelijkheden gekomen om te kunnen optreden. B en w willen daarop inspelen en het toezicht in de openbare ruimte doorontwikkelen, zodat de toezichthouders meer flexibel en wijkgericht gaan werken. Door het uitbreiden van de capaciteit kunnen de toezichthouders op meer plekken en tijden in de stad zichtbaar zijn, niet alleen om de regels te handhaven, maar ook om ongewenste situaties te signaleren en daarop in te spelen.

Wethouder William Dogger. “Een stad leefbaar en veilig houden, doe je met elkaar. We maken met zijn allen intensiever gebruik van de openbare ruimte. Dan moet je met elkaar wel een aantal afspraken maken over hoe je daarmee omgaat. Toezicht wordt daarom steeds belangrijker. Helaas zien we dat we met de huidige bezetting en werkwijze niet op het gewenste niveau toezicht kunnen houden.” Deze zomer besloot de gemeenteraad al om de capaciteit vanaf 2020 met twee toezichthouders uit te breiden. B en w stellen nu voor om in vervolg daarop vanaf 2021 jaarlijks 400.000 euro extra beschikbaar te stellen voor het toezicht in de openbare ruimte en daarmee een flinke stap te zetten in het versterken van het toezicht.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden