Sertac Yilmaz en Hugo Koopman springen voor de bal
Sertac Yilmaz en Hugo Koopman springen voor de bal

Koning van de gelijke spelen gaat in mineur de winterstop in

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Be Quick moet winnen om met een enigszins goed gevoel de winterstop in te gaan, maar tegen het defensieve gepruts dat de ploeg tentoon spreidt is geen kruid gewassen. ASC ‘62 duwt de ploeg van trainer Edwin van Nijen met de neus op de pijnlijke feiten door met 2-4 te winnen.

Kansloos uitgeschakeld in het bekertoernooi (0-5 tegen hoofdklasser DVS ‘33) en na de nederlaag tegen de directe concurrent uit Dalfsen slechts twee punten boven hekkensluiter OWIOS in 2H. Het grijze en regenachtige decor waarin Be Quick ‘28 de laatste wedstrijd van de eerste seizoenhelft afwerkt past wel bij de situatie waarin de club zich bevindt. Het is koud en guur en dus niet zo gek dat spelers en staf na het laatste fluitsignaal snel de kleedkamer opzoeken, maar het liefst zouden zij de hele eerste seizoenhelft zo snel mogelijk vergeten. Met zeven remises in twaalf duels is Be Quick de ‘koning van de gelijke spelen’, overigens op de voet gevolgd door ZAC met zes puntendelingen. Tel daarbij op pijnlijke nederlagen tegen laagvliegers OWIOS en nu dus ASC ‘62 en de mineurstemming is verklaard.

“We staan veel te laag. Al die gelijke spelen. Daar hadden we een aantal van moeten winnen”, vindt aanvoerder Frank Oosterhof, die ziet hoe de ploeg defensief continue wankelt en voorin niet effectief genoeg is. Onbegrip is er over het slappe en vooral onzorgvuldig (uit)verdedigen bij onder meer de 0-1 van oud-ZAC’er Joren Drost en de 2-4 van Ernst van Zanten. Drost scoort na balverlies op eigen helft van Mick Franken en Van Zanten na een slechte inspeelpass van invaller Dennis Schotanus, die voor het eerst na zijn blessure weer speelt. Onbegrip is er ook over de beslissing van de scheidsrechter om de 0-2 van Matthijs van Gelder goed te keuren.

'Nieuwe situatie'

Een minuut na die goal staat de Be Quick-grensrechter nog met zijn vlag de lucht in. Om hem heen staan Oosterhof, Stijn Nijboer, Hugo Winkeler en de scheidsrechter, die op dat moment de gebeten hond is. Van Gelder staat duidelijk buitenspel op het moment dat hij wordt aangespeeld, maar omdat Oosterhof in zijn poging op te ruimen de bal (half) aanraakt is er volgens de arbiter een nieuwe situatie ontstaan. “De scheids zei ‘als je de bal bewust speelt’, is er een nieuwe situatie”, reageert Oosterhof na afloop.

"We geven de goals te makkelijk weg", vindt trainer Edwin van Nijen. "En ik vond ons in balbezit matig. De eerste helft creëer je nog wel wat, maar in de tweede helft krijg je ook haast geen mogelijkheden meer. Het was allemaal net niet. En dat is wel klote in zo’n belangrijke wedstrijd (waarin je afstand moet nemen van de onderste plaatsen)."

Gevarenzone

Be Quick staat in 2H tiende, net boven de gevarenzone, maar de verschillen zijn enorm klein. ZAC heeft op de twaalfde plaats slechts een puntje minder en hekkensluiter OWIOS slechts twee. ZAC speelde voor de zesde keer deze competitie gelijk. Op zich een knappe prestatie tegen nummer twee Hulzense Boys, maar met een punt schiet de promovendus niet veel op.

ZAC bewees stadgenoot WVF daarmee wel een dienst. De koploper speelde 2-2 in en tegen Den Ham, maar behoudt een voorsprong van vier punten op Hulzense Boys (en Enter Vooruit).

 Sertac Yilmaz was kort voor de pauze goed voor de 2-3