Nynke Hofstede tegenover het blok van Eurosped. Op de achtergrond Siska Hoekstra.
Nynke Hofstede tegenover het blok van Eurosped. Op de achtergrond Siska Hoekstra. Pedro Sluiter

Pieken en dalen bij vooral onvoorspelbaar Regio Zwolle Volleybal

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - De Zwolse volleybalvrouwen zijn de hele competitie al zo wisselvallig als het weer. Ook in de twee laatste competitierondes van het jaar. De ongenaakbare koploper Eurosped gaat donderdag in het Theater van de Sport zomaar met 3-2 onderuit. Twee dagen later wordt bij laagvlieger Alterno onnodig een punt weggegeven (2-3).

Als donderdag de Zwolse ploeg de openingsset met 25-14 wint is het antwoord van de trotse lijstaanvoerder er snel. ’Even orde op zaken stellen’, blijkt overduidelijk uit de lichaamstaal van de Twentse ploeg na de 10-25 in set twee. Niemand in het Landstede Sportcentrum zet dan nog geld in op winst voor de Zwolse ploeg. Maar de veerkracht is even opvallend als groot. De derde set lijkt eerst ook een eenvoudige prooi voor de Tukkers, met oud-Regio Zwolle-captain Ester de Vries in de gelederen. Maar dan komt de thuisploeg terug en wint alsnog met 25-19. “We bleven goed in die set hangen. We proefden dat zij dat niet verwacht hadden. Het was, volgens mij de basis van onze winst”, stelt routinier en captain Siska Hoekstra.

Het vierde bedrijf wordt daarna weliswaar verloren met 20-25, maar in de barrage is de Zwolse ploeg heer en meester. Hoekstra: “Het was hun eerste vijfsetter. Zij bleken dat nog niet gewend. Wij wel en waren superieur.” Bij 13-8 is de buit al bijna binnen, het wordt 15-11.

”We missen wat routine ten opzichte van vorig seizoen. Daar is de wisselvalligheid misschien mee verklaard. Maar in deze ploeg zit zoveel kwaliteit. Dat beseffen we misschien zelf nog niet. Het komt er bij vlagen uit tegen vooral de topteams. Het is daarom zaak om het zaterdag ook tegen Alterno een vervolg te geven.”

In Apeldoorn komt de Zwolse ploeg tegen de hekkensluiter met 0-2 voor na 17-25 in de eerste twee sets. Niets aan de hand dus. De verwachte driepunter blijft evenwel uit omdat Alterno zich terug knokt en na 25-17 en 25-22 een verlenging afdwingt. Daarin is Regio Zwolle Volleybal met 10-15 te sterk.

“Een punt verloren”, baalt Hoekstra achteraf. “De eerste sets speelden we netjes met weinig fouten. De onvoorspelbaarheid steekt dan toch de kop weer op. Waarom? Zeg jij het maar, ik weet het niet. Maar we geven wel weer een duur punt weg. Zo jammer.”

Regio Zwolle staat, na al met al toch een goede week, op een zesde plek in de eredivisie met nog volop uitzicht op een plaats in de kampioenspoule.