Afbeelding

GGD IJsselland komt met Meldpunt Maatschappelijke Zorg

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO – Iedereen kan bij GGD IJsselland al ruim twintig jaar melding doen van mensen die zorg mijden. Voor een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag is de dienstverlening sinds september 2018 uitgebreid.

Sindsdien is er ook een bereikbaarheidsdienst in de avond, nacht en weekenden. Vanaf 1 januari 2020 is de GGD tevens uitvoerder van het verkennend onderzoek voor de Wet verplichte GGZ. GGD IJsselland begint daarom voor deze combinatie van taken vanaf 1 januari 2020 het Meldpunt Maatschappelijke Zorg.

Zorgen

Op 1 januari 2020 gaat de WvGGZ in, een wet waarin is geregeld dat burgers een melding kunnen doen wanneer ze zich zorgen maken dat iemand zichzelf of anderen ernstig nadeel kan toebrengen. In deze nieuwe wet is het beter geregeld dat de betrokkene en zijn familie inspraak hebben in de behandeling, en ook in de zorg en ondersteuning daarna. Bovendien maakt de nieuwe wet het mogelijk dat verplichte behandeling ook thuis of poliklinisch kan plaatsvinden. Verplichte GGZ is een uiterste redmiddel; in de gemeente werken diverse partijen samen om dit te voorkomen.

Onderzoek

Wie verwacht dat iemand mogelijk in aanmerking zou moeten komen voor verplichte zorg kan een melding doen in het kader van de WvGGZ. Voor de gemeenten Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Kampen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle kun men hiervoor contact opnemen met het Meldpunt Maatschappelijke Zorg van GGD IJsselland. Na de melding brengt de GGD in opdracht van de gemeente de situatie nauwkeurig in kaart. Dit gebeurt met een zogenaamd verkennend onderzoek. Het verkennend onderzoek kan leiden tot een aanvraag bij de officier van justitie voor verplichte zorg. “Als de situatie directe inzet van politie, ambulance of brandweer vraagt: bel dan 112”, adviseert GGD IJsselland.

Meldpunt

Het Meldpunt Maatschappelijke Zorg is tijdens kantoortijden bereikbaar voor meldingen voor personen waar ernstige zorgen om zijn en die zorg mijden of het aanvragen van een verkennend onderzoek voor de Wet verplichte GGZ (WvGGZ). Buiten kantoortijden is het meldpunt alleen te bereiken voor een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Neem voor meer informatie telefonisch contact op: (038) 428 15 50 of kijk op www.ggdijsselland.nl/meldpuntmaatschappelijkezorg.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 12 uur geleden