Afbeelding
Pedro Sluiter

Hé burgemeester, bevalt het u hier een beetje?

· leestijd 4 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Drie maanden is hij de eerste burger van Zwolle. Geboren in het Drentse Dalen en op jonge leeftijd al maatschappelijk betrokken. Omschrijft zichzelf als een ‘nuchtere jongen’, niet iemand die voorop in de polonaise loopt én, over zijn entree binnen het Zwolse die hij als ‘hartverwarmend’ heeft ervaren. Dat geldt niet voor de schietpartij waarmee Snijders direct na zijn aanstelling werd geconfronteerd. Niet Zwols, onacceptabel, dat verwacht je hier niet. Peter H. Snijders, drinkt een tonic, zit heerlijk op een van de loungebanken van stads café Blij en praat honderduit met Rondje Swolle. Wist u trouwens dat onze burgemeester verslaafd is? Maar ook, het staat in zijn geheugen gegrift, over 14 april 2020.

Politiek

“Ik vind het echt leuk om iets voor de samenleving te doen. Een hele bewuste keuze die ik jaren geleden al heb gemaakt. Natuur en landschap raken mij, later werd die bewustwording breder. Bij de VVD voel ik mij het meest betrokken. Maar tegelijkertijd zeg ik, niet alles is politiek en niet alles moet je politiek maken. Heel gewoon, doe goede dingen voor de mensen. Dan denk ik aan veilig wonen en leven, dat mensen een baan hebben en ontspannen. Sport en cultuur horen daar ook bij.”

Dorp

“De stad leer ik steeds beter kennen. Op dit moment zit ik nog volop in een mooie kennismakingstoer kris kras door de stad. Van een kringloopwinkel tot jongeren in de AA landen en van Wijthmen tot diverse bedrijven. Het gaat snel maar toch realiseer ik mij dat er nog heel veel te ontdekken valt. Mijn eerste honderd dagen wil ik zoveel mogelijk met mensen kennis maken. Het spreekt voor zich dat lang niet iedereen mij nu al kent. Ik merk wel dat, als ik mij in de stad verplaats, ik word aangesproken. Hoe gaat het, èn, bevalt het hier al een beetje? De mensen zijn hier heel laagdrempelig, ons kent ons. Een dorp, in de goede zin van het woord. Met een fijnmazig netwerk. Heel waardevol voor de stad.”

Wonen

“Formeel dient een burgemeester in de gemeente te wonen waar hij werkzaam is. Het vinden van een geschikte woning is nog niet gelukt. Ondanks meerdere bezichtigingen. Mijn vrouw zegt, het moet een huis met een ziel zijn. Dat vind ik een mooie term. Wij hebben twee honden dus een tuin erbij is wel handig. Ook onze beide kinderen hebben een stem in het kapittel. De dochter woont thuis, zij zit op Deltion; onze zoon studeert in Rotterdam en woont daar.”

Tradities

“Tradities zijn belangrijk, ik hecht daar waarde aan. Mijn voorganger ontving voor aanvang van een nieuw raadsjaar, de raadsleden bij hem thuis. Samen heb je een intensieve klus te klaren, dan is het fijn dat je elkaar ook op informele momenten ziet. Nu laat ik mij door alle fractievoorzitters uitnodigen op een plek die zij bepalen. Misschien wordt dat wel een nieuwe traditie. Voorafgaand aan mijn installatie op 16 september jongstleden, heb ik met ons gezin en de gemeenteraad bij het Vliegerhuys gegeten. Spannend want mijn gezin had de gemeenteraad nog niet ontmoet.”

Sassendonk

“Sassendonk en carnaval, dat is een feest. Ik ben niet opgegroeid met carnaval maar heb dat feest wel een beetje leren kennen. En begrijpen. De presentatie van de nieuwe Stadsprins was voor mij een goed moment.”

Polonaise

“Voorop in de polonaise ga ik zeker niet lopen. Wat dat betreft lijk ik op Henk Jan Meijer. Ik bekijk het liever van een afstand want ik geniet van mensen die met elkaar veel plezier maken. Maar meelopen? Als het even kan, probeer ik dat te vermijden. Van mijzelf ben ik geen polonaiseloper.”

Uitgaan

“Veilig uitgaan, kan nu ook al in Zwolle. Het convenant ‘veilig uitgaan’ is hierbij leidend. Van belang is de samenwerking tussen de horeca onderling, maar ook met de politie, de gemeente en het publiek. Je kunt dat organiseren met publieksacties. Niet betuttelend, maar passend bij een gastvrije stad die Zwolle is. Normaal doen, je niet gek laten maken, op een gezellige manier met elkaar omgaan. Onlangs heb ik samen met de fractievoorzitter van de VVD, Thom van Campen, een Zwolse kroegentocht gemaakt. Ik heb gemerkt dat er een ontzettend leuke sfeer is. Dat moeten we met elkaar vasthouden. Begin volgend jaar is er weer een bijeenkomst in het kader van Veiligheid op Straat (VOS). Dat heeft een poosje op een laag pitje gestaan.”

Italiaans

“Afgelopen zomer hebben mijn vrouw en ik hier veel gewandeld en gefietst. De Hofvlietvilla was voor ons een mooie uitvalbasis om horeca in de stad te bezoeken. Zo kwamen wij ondermeer bij brasserie Jansen en Il Carpaccio. Heel verrassend maar eigenlijk is er teveel om te benoemen. Ik ben dol op Italiaans eten; puur, eenvoudig en met een goed glas wijn erbij. Veel meer hoeft het voor mij niet te zijn.”

Nachtburgemeester

“Nachtburgemeester Jeroen van Doornik heb ik inmiddels al ontmoet. Volgens mij is dat een hele mooie functie om te signaleren en het uitgaansleven van nieuwe impulsen te voorzien. Of zijn functie betaald moet worden, is niet aan mij om dat te beoordelen. Ik vind het mooi dat Zwolle een Nachtburgemeester heeft; dat zegt iets over de stad en past bij de ontwikkeling van Zwolle. Daarnaast heeft die functie ook een symbolische waarde.”

Netflix

“Een avondje thuis en geen leeswerk, dan kijk ik graag Netflix. Tegenwoordig ben ik daar helemaal verslaafd aan, het geeft mij ontspanning. Zoals de serie the Crown. Geweldig, het blijft een beetje in de politieke hoek, hoe lopen processen en besturen. Vind ik mooi. Muziek luisteren, dan is Kensington mijn favoriet. Ook luister ik graag naar Nederlandse dj’s, veelal in de auto. Nee, de voetjes van de vloer is er niet meer bij. Wel geweest. Met een vriendengroep en een lekker drankje erbij zou het nog een keertje kunnen.”

Eredivisie

“Ik ben absoluut geen voetbalkenner, dat laat ik aan mijn broer over, maar de thuiswedstrijden van PEC Zwolle ga ik zeker bezoeken. Zelf heb ik wel gevoetbald, op nationaal niveau, met oranje shirt en de leeuw als logo. Dat was in het nationale burgemeesters elftal. Het mooie voor mij van Zwolle is, dat ik van de 2e divisie (HHC Hardenberg) naar de eredivisie ben gegaan. Over de huidige positie van PEC Zwolle zullen wij het maar niet hebben.”

Wintersport

“Tijdens de komende feestdagen maak ik vooral een pas op de plaats. Bijkomen van mijn eerste belevenissen en voorbereiden op de Nieuwjaarsbijeenkomst. Normaal gesproken gaan wij met kerst op wintersport, dit jaar zijn wij thuis. Om meerdere reden. Wellicht is het de laatste keer dat wij van ons huidige huis kunnen genieten. Een huis dat op een landgoed is gesitueerd in de gemeente Hardenberg.”

Vrijheid

“Zwolle 2020, dan denk ik aan 75 jaar vrijheid en aan 14 april, de dag waarop Zwolle is bevrijd. Wat ik graag nog kwijt wil zijn de hartverwarmende reacties die wij in Zwolle hebben ontvangen. Mensen zijn oprecht blij dat je er bent. Dat laten ze merken, mensen zijn trots op hun stad en bereid iets te doen in de stad. Bijvoorbeeld het project voor ouderen, het Ronald McDonaldhuis of de vrijwilligers in de sport. Sportief gezien ben ik actief als mountainbiker. Vrijetijd beoefenaar, niet het niveau van Matthieu van der Poel.”