Afbeelding
Rodrigo Maori

Jaap Hagedoorn schrijft boek over Frits Huijsman

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Tijdens de revue in schouwburg Odeon ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Zwolse scouting Huysmangroep III is een boek over de naamgever van de groep, Frits Huijsman (1892-1954), gepresenteerd.

Historicus Jaap Hagedoorn is de schrijver van het boek dat de titel ‘Jeugdwerk is mijn levenskeuze’ draagt. “Het duidt op Huijsmans diepste wens om werkzaam te zijn voor de jeugd, de verwaarloosde jongeren in het bijzonder”, legt Hagedoorn uit. “Sinds 1919 was Huijsmans in Zwolle secretaris van de Voogdijraad. Hij woonde lange tijd in het Karel V-huis in de Sassenstraat. Al direct na zijn komst was hij hopman van de Nederlands-hervormde padvindersgroep die later zijn naam zou dragen. Was padvinderij aanvankelijk nogal elitair, bij zijn groep telde niet wat je sociale achtergrond was, maar vooral wie je zelf was.” Naast de zonen van de dominee en de burgemeester, waren ook de jongens van de schilder en de automonteur welkom als lid van de groep. Huijsman was verder, naast werk en padvinderij, actief in tal van Zwolse organisaties zoals de EHBO, de dierenbescherming, de jeugdzorg, de vereniging voor de jeugdvolkstuinen, de vereniging voor de Practische Ambachtschool, die de Oude Ambachtschool aan de Mimosastraat zou oprichten, en tal van andere organisaties.

Waardering

Hagedoorn: “Huijsman was geen theoreticus; hij wilde vooral praktisch helpen. Wat hij aan idealen uitdroeg, paste hij ook op zijn eigen leven toe. Daarvoor oogstte hij veel waardering, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht hem dat in grote moeilijkheden. Bovendien was Huijsmans stelregel dat de leiding van de padvinderij moest voorleven wat men de jongens aan gedrag wilde aanleren.” Tegen de achtergrond van zijn tijd en sociale omgeving beschrijft Hagedoorn het leven, de drijfveren en inspiratie van Frits Huijsman. “Het nastreven van zijn levensdoel bleek effecten te hebben tot ver over de grenzen van zijn eigen levensjaren.”

‘Jeugdwerk is mijn levenskeuze’ over het leven van Frits Huijsman (1892-1954) is verkrijgbaar in de boekhandel en kost 25 euro.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 15 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden