Afbeelding
Erik-Jan Berends

Monicares Foundation helpt gezinnen die door ziekte in problemen dreigen te komen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Als één van de gezinsleden wordt getroffen door een ernstige ziekte heeft dat vaak grote impact. Uiteraard emotioneel, maar ook financieel kan een gezin daardoor in moeilijkheden komen. Voor Zwollenaren is er de Monicares Foundation die deze gezinnen de helpende hand toesteekt.

Sinds de oprichting in 2013 heeft de stichting al zo’n vijftig Zwolse gezinnen geholpen. “Door de patiënt, wordt het gezin ook patiënt. Desondanks vindt men het vaak wel lastig om steun te zoeken”, weet voorzitter Adri Zwarthoff inmiddels uit ervaring. “Het is niet gemakkelijk om geld te vragen en bovendien vragen zich mensen zich vaak af wat er dan gaat gebeuren. Voor ons is het daarom zaak heel laagdrempelig te zijn en te benadrukken dat we compleet vertrouwelijk steun verlenen.”

Het interview heeft plaats op een memorabele dag. Het is 19 december 2019, precies zeven jaar geleden dat Monica Zwarthoff-Goei overleed aan de gevolgen van kanker. “De ziekte werd in mei bij haar geconstateerd”, herinnert Zwarthoff zich. “Later realiseer je je dat zo’n ziekteperiode de nodige extra kosten met zich meebrengt. Je kan denken aan extra opvang voor de kinderen, het laten doen van de was of het iedere keer naar het ziekenhuis in Groninger rijden. Gelukkig kon ik me dergelijke kosten permitteren, maar veel gezinnen niet.”

Geliefd

De wens ontstond om wat te gaan doen voor de mensen om hun heen. Op de condoleance voor Monica in de Proosdij kwamen bijna duizend mensen. “Ze was heel geliefd in Zwolle.” Niet lang daarna vertrok Zwarthoff met zijn zoon voor een vakantie naar het buitenland om ook na te denken welk goed doel zij zouden kiezen. “Ik wilde niet echt een goed doel, maar iets structureels”, vertelt hij. “Monica hield van kinderen, was zorgzaam en ik wilde vooral een transparante bestemming.” Met zijn vrienden van Monica kwam hij op de naam: Monicares (‘Monica cares’). Inmiddels richt de stichting zich niet alleen meer op kinderen, maar op alle – specifiek Zwolse - gezinsleden.

“Het gaat om een gezin, waarvan één wordt getroffen door een ongeneeslijke ziekte”, voegt Erny Veldt van het Funding Team toe. “Of het om een kind of een ouder gaat, maakt niet uit. Bij kanker helpen we sowieso. Wij verlenen daar steun, waar de verzekering of de zorg geen hulp meer biedt.” De financiële steun kan heel uiteenlopend worden bestemd voor bijvoorbeeld betere voorzieningen van een rolstoelbus, een meer geschikte rolstoel, maar ook voor boodschappen of een bepaalde periode taxivervoer naar het ziekenhuis of om de kinderen naar de sportclub of muziekles te brengen.

Behoefte

“We weten dat de behoefte aan steun er is”, vervolgt Zwarthoff. “Zowel de mensen zelf, als ook familie of vrienden kunnen bij ons via de website een aanvraag indienen. Een paar van onze mensen vanuit het zorgteam doen een intake, waarbij overigens beslist geen bank- of hypotheekgegevens worden gevraagd. Na het gesprek brengen we de behoefte in beeld. Wij willen de gezinnen vooral snel ontzorgen. De overheid springt vaak wel bij, maar dat kan soms lang duren.”

Anoniem

Wie bij de Monicares Foundation aanklopt voor hulp, hoeft beslist geen angst of schaamte te voelen want het gezin blijft anoniem tenzij ze zelf anders willen, benadrukken Zwarthoff en Veldt nog maar weer eens. “Mensen sponsoren de foundation juist om anderen te helpen; ze willen dat graag.” Thérèse Boer en Sticks zijn ambassadeurs van Monicares. Sticks heeft net een muziekclip voor de stichting gelanceerd die te beluisteren is op de website.

Zie voor meer informatie

www.monicares.nl.

Afbeelding
Doek valt voor Be Quick'28 en ZAC, Dieze West en CSV'28 gaan door Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Het Nederlands Bach Consort brengt met Hanzestroom geschiedenis en muziek tot leven Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Echtpaar Scholten - Weinans zestig jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 18:40
Afbeelding
Afscheid voorman Natuur en Milieu Overijssel: “Organisatie heeft positieve klank gekregen" Algemeen 31 mei, 16:43
Afbeelding
Vier dominicaanse broeders verhuizen uit klooster Algemeen 31 mei, 16:41
Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34