Afbeelding

De ROVA-campagne ‘Vuurwerkafval ruim je op’ gaat van start

Algemeen

ZWOLLE - Mooi Schoon, het zwerfvuilprogramma van ROVA, voert elk jaar rond deze tijd, samen met de gemeenten, campagne om de straten weer vuurwerkafvalvrij te maken.

Want, zoals projectmanager Petra Streng van Mooi Schoon het verwoordt: “Iedereen wil graag wonen, spelen en werken in een schone en veilige leefomgeving. En daar horen straten waar het vuurwerkafval nog weken lang blijft liggen niet bij.”

Giftig

Nog elk jaar raken kinderen gewond, doordat ze oud vuurwerk rapen en dit proberen af te steken. Streng: “Vuurwerk is jaarlijks goed voor 11 procent van het giftige koper in ons oppervlaktewater. Mooi Schoon en de gemeenten roepen inwoners dan ook op om de straten gelijk na Oud en Nieuw weer vrij van vuurwerkafval te maken, al of niet gezellig samen met de buren.”

Opruimpakket

Op www.mooi-schoon.nl/nieuwjaar staan tips hoe men vuurwerkafval veilig kan opruimen en waar het afval (gratis) ingeleverd kan worden. Tevens kunnen snelle beslissers er één van de vijftig gratis opruimpakketten bestellen. Deze bestaat uit een bezem, stoffer en blik, vuilniszakken en handschoenen. Het opruimpakket wordt tijd aan huis geleverd.

Voorlichting

In achttien gemeenten werkt Mooi Schoon samen om met voorlichting, educatie en extra aanpak, zwerfvuil te voorkomen. De campagne ‘Vuurwerkafval ruim je op’ is een van de campagnes die Mooi Schoon gedurende het jaar voert.