Afbeelding
Erik-Jan Berends

Albert Schweitzer orgel vervangt tijdelijk Schnitger orgel

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD – In Academiehuis de Grote Kerk is op zaterdag 14 december het Leeuwenbergh, ofwel Albert Schweitzer, orgel in gebruik genomen. Het grote Schnitgerorgel staat inmiddels een jaar leeg, in afwachting van een ingrijpende restauratie.

Omdat dit meerdere jaren gaat duren, is gezocht naar een vervangend orgel. Het tijdelijke orgel komt uit gebouw de Leeuwenbergh in Utrecht. Dirk Andries Flentrop, die tegelijkertijd de vorige restauratie van het Schnitgerorgel in Zwolle (1953-1956) uitvoerde, heeft het daar gebouwd. Aan het Leeuwenbergh orgel is te horen hoe Flentrop zich voor zijn eigen orgels liet inspireren door het Schnitgerorgel. De bekende arts/theoloog Albert Schweitzer heeft Flentrop in Utrecht aanbevolen. Ook in Zwolle had Schweitzer contacten. In 1932 gaf hij een concert op het Schnitgerorgel Hij logeerde in Zwolle bij de bekende dominee Gerardus Horreüs de Haas.

Herinneringen

In de Leeuwenberghkerk zijn veel orgelconcoursen gehouden. Ook werden er examens afgenomen op het orgel. Veel Nederlandse organisten hebben daaraan herinneringen. Maar vorig jaar werd het orgel uit de Leeuwenbergh verwijderd in verband met een nieuwe bestemming voor het gebouw. Juist op dat moment werd in Zwolle besloten dat de pijpen uit het Schnitgerorgel verwijderd moesten worden om ze te beschermen tegen bouwstof. Na de verbouwing zou er behoefte zijn aan een tijdelijk orgel. Overplaatsing van het orgel uit de Leeuwenbergh naar Zwolle was daarmee een ‘win-win situatie’ geworden.

Concertserie

Inmiddels zijn de plannen in Utrecht gewijzigd. Het Albert Schweitzer orgel gaat te zijner tijd terug naar de Leeuwenbergh. Maar voor het zover is, zal het enkele jaren te horen zijn in Zwolle. Voor het komende seizoen is een concertserie in ontwikkeling, waarbij het orgel in allerlei combinaties gebruikt gaat worden. Het Academiehuis wil daarmee een nieuw publiek bereiken, maar ook de liefhebbers van pure orgelmuziek.

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert met foto's uit vergeten oorlogen in Stadkamer Algemeen 1 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 20 uur geleden