Afbeelding
Eva Posthuma

Virtual Reality brengt Rien de Vries (77) weer even terug onder water

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Rien de Vries (77) laat zich onderdompelen in de oceaan. Gewoon vanuit zijn rolstoel, in woonzorgcentrum Nieuwe Haven in Zwolle. Het kan, dankzij de virtual reality bril waarmee SportService Zwolle op bezoek komt.

"Ik ben een ‘onderwaterfan’. In de oceaan wordt er niet tegen me gekletst", begint Zwollenaar De Vries zijn verhaal over duiken. Jarenlang dook hij voor zijn werk: hij werkte voor een ontwikkelaar van een speciale soort verf, die onder water moest kunnen worden aangebracht. Hij mocht het testen. "Met die verf is het niks geworden, maar ik heb een leuke tijd gehad", merkt hij gevat op. Ook na zijn carrière zocht De Vries het water op. Als het fysiek niet kon, dan met mooie beelden. Met veel plezier bekeek hij films van de Franse diepzeeduiker Jacques-Yves Cousteau en de foto’s van onderwaterfotograaf Willem Kolvoort.

Herinneringen

Op een doodgewone donderdagmiddag in Nieuwe Haven, een woonzorglocatie van IJsselheem, kreeg De Vries de kans om zich weer even onder te dompelen in de onderwaterwereld. Met behulp van een virtual reality bril, sensoren en een computer bouwde SportService Zwolle eind november de entree van Nieuwe Haven om tot een oceaan. Wie de speciale bril opzette, ging direct kopje onder tussen de gekleurde vissen, waterplanten en – voor de liefhebber – mensenhaaien. "Een hele gewaarwording", noemt De Vries het. "Ik zou het geweldig vinden om dit vaker mee te maken. Het ligt in mijn aard om de deur uit te gaan en leuke dingen te doen. Maar ik heb Parkinson, dus ik kan niet zomaar op pad. Laat staan gaan duiken. Dit was erg leuk om te doen. Ik had nog wel meer vissen willen zien", besluit hij enthousiast. De virtuele realiteit brengt oude herinneringen tot leven. "Ik heb ook eens een grote snoek gezien, die lag te jagen. Kleine visjes zoog ‘ie zo naar binnen. Ja, dat was een flinke."

Kostbaar

De set waarmee SportService Zwolle mensen naar een andere wereld kan brengen, is kostbaar. Behalve een kijkje onder water, kunnen mensen allerlei plekken ter wereld bekijken en sporten en spellen doen. Het doel van SportService Zwolle is mensen in beweging brengen. Voor de een is dat vanuit een rolstoel lekker om zich heen kijken, voor de ander is dat een virtueel potje tennis. "Natuurlijk zwem je niet letterlijk als je met de vr-bril ‘onder water’ gaat, maar je beweegt wel. Het effect is zo groot, dat er al mensen zijn afgevallen door sportspelletjes met de vr-bril te doen", zegt Loes Boetes van SportService Zwolle. Om de innovatieve apparatuur te kunnen aanschaffen, deed Boetes een aanvraag bij het Zwolse fonds De Gasthuizen. Het resultaat was een toekenning van 10.000 euro. De Gasthuizen gaf deze grote bijdrage bij wijze van uitzondering, vanwege het tienjarig jubileum van het fonds in 2019.

Initiatief

Wie iets goeds doet voor Zwolse senioren, kan daarvoor financiering aanvragen bij het Zwolse fonds De Gasthuizen. "Speeddaten voor 55-plussers, wadlopen voor senioren, een rockband voor mensen op leeftijd of koe-knuffelen in een woonzorgcentrum, we laten ons graag verrassen door originele aanvragen", zegt voorzitter Albert Oosterveld van De Gasthuizen. Op www.degasthuizen.nl is te zien of een initiatief kans maakt op een bijdrage van De Gasthuizen.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 18 apr, 13:20
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11