Afbeelding
Pedro Sluiter

Goud van Zwols Oud, editie 3, in Hedon

· leestijd 3 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) DIEZERPOORT - Hedon, vier bands, grote zaal en foyer, geen entree. Het jaar kan niet mooier beginnen. Zondagmiddag 26 januari 2020, zaal open 13.30 uur, treden voor u op: Quasimodo, Rudeness Empire, Jim Hielckert & Friends en Not The John Wayne Orchestra.

Van ska tot hardrock en van cow-speed country tot, ja, je kunt het niet zo gek bedenken maar diverse muziekstijlen passeren de revue. Vijf jaar geleden ontstond het idee van een reünie van Zwolse bands. Dick Rietberg, Micha Caneel, Bert van de Poot, Coby Uiterwijk en Han van Zuidam, zij vonden het de hoogste tijd voor Zwols Goud van Oud. Aldus geschiedde want donderdag 21 mei 2015 was de eerste editie, gevolgd door zondag 1 oktober 2017. Inmiddels is de organisatie aangekomen bij nummertje drie van dit succesvolle evenement. Onder de vleugels van Hedon – ‘goeie gast die Anne Riemersma, was direct enthousiast’, aldus Micha Caneel – en een financiële bijdrage van de Provincie Overijssel is ook deze editie gratis toegankelijk. Maar, vol is vol. Het middagprogramma wordt gecompleteerd door de Dj’s Richard Lodder en Rudy Vermeulen terwijl Luuk verantwoordelijk is voor de visuals. Dat deze bandrevival meer is dan alleen de muziek, bewezen de twee voorgaande edities met een hoog ons-kent-ons gehalte.

Hielckert & Friends

Jim pionierde begin jaren ’80 veel met muzikale sessies. In die jaren bood de Zwolse muzikant een platform voor muzikanten om elkaar muzikaal beter te leren kennen. Voor de derde editie van de Bandrevival heeft Hielckert muzikanten weten te strikken waarvan het merendeel nog steeds actief is. De band waarmee Hielckert het grote podium zal betreden, de voorgaande keer acteerde Hielckert nog in de foyer, bestaat uit: Peter van Leeuwen (gitaar), Erik Choi (gitaar), Ad van de Kolk (basgitaar), Jan Gerritsen op sax, Jan Willem ten Brink achter het slagwerk en Rick Wieland (percussie en zang). Speciaal voor deze middag is zangeres Margareth van Munster aan de band toegevoegd. Ooit begon zij haar zangcarrière bij Big Band Allotria, nu is zij actief in verschillende theaterproducties en vormt samen met Peter van Leeuwen het semi-akoestisch duo 2ForYou.

Not The John Wayne Orchestra

Cow speed country en turbo folk, een ding staat vast, deze band gaat de boel op z’n kop zetten. Met hun veelzijdige repertoire, het spelen van dikke hits als Colt 45, Stille Billy en Hang Him High, wordt dit optreden een aaneenschakeling van hoogtepunten. De bezetting: Boozing Joe (gitaar en zang), Shotgun Shithead (gitaar en banjo), Taco Daster (dikke bas) en Coffee Dick achter de drums. Namen die je nu al ontzag inboezemen.

Rudeness Empire

Heel actief in het laatste decennium van de vorige eeuw. Met een samengesteld repertoire van covers en eigen werk. Wat de covers betreft, doe je ogen dicht en hoor het origineel waar de band absoluut niet voor onder doet. Kwaliteits-ska en dat is ook te horen aan hun eigen nummers. Een feest en niet allen in eigen land want de band toerde tijdens hun gouden periode tot ver buiten de lands grenzen. Tijdloos en vooral, dansen!

Quasimodo

De band Quasimodo is in 1974 in Berkum opgericht. Muzikanten van het allereerste uur: Mannes van Oosten (toen 17 jaar jong!) , Jan Boxem, Tonny van Lennep en Willem Ophof. Van Lennep werd later vervangen door Remmelt Hemmes (Happy) en werd de naam officieel Quasimodo. “Oefenen bij boer Laarman en optreden bij CJV Berkum en later in de Wijenbelt. Ook buiten Zwolle kreeg de band een schare fans: de Karels Kelder in Harderwijk, High Chaperell in Emmeloord en jeugdsoos de Barak in Dronten, om er een paar te benoemen. Frans Parent, de bekende Zwolse edelsmid, kwam Ophof als bassist vervangen. “Het giet zoals ’t giet, ik wou Happy zijn met mijn Hitband terwijl Jan en Mannes met Vaneast happy metal gingen spelen. Heel succesvol want Vaneast mocht in de bekende Wisseloord studio’s voor het Roadrunner label lp’s opnemen”, aldus Hemmes. Het overlijden van Mannes van Oosten, 25 februari 2011, veroorzaakte een enorme schok binnen Zwolle; Mannes overleed aan de ziekte ALS. De formatie die zondag 26 januari 2020 in Hedon speelt bestaat uit: Hemmes – hij speelt op een Gibson Les Paul, destijds gekregen van Mannes van Oosten - en Parent, aangevuld met Tonny van Lennep, Willy van Jaarsveld en zang van Dennie Boxem. Bijzonder detail, de revival in Hedon betekent voor Quasimodo deel 1 van hun afscheid; vijf dagen later, 31 januari 2020, vindt dan het grote finale afscheid in de Enk plaats.