Afbeelding

Arts in cinema : LUCIAN FREUD - a self portrait (in het Fraterhuis aan de Blijmarkt in Zwolle)

zondag 23 februari 2020 0:00

Adembenemende impressie van de overzichtstentoonstelling van Lucian Freuds zelfportretten in de Royal Academy of Arts in Londen.

De Britse kunstenaar Lucian Freud, kleinzoon van psychoanalyticus Sigmund Freud, was een genadeloze observator van zijn eigen lichaam. Meedogenloos legde hij tekenen van ouderdom en vergankelijkheid vast. Hij streefde ernaar om zijn zelfportretten zo weinig mogelijk op elkaar te laten lijken, alsof ze door steeds andere kunstenaars waren gemaakt. De ruim vijftig portretten in de tentoonstelling geven daardoor een fascinerende kijk op de ontwikkeling van de moderne meester van de Britse kunst. Lucian Freud (1922-2011) is één van de weinige kunstenaars die zich met zo'n consistentie presenteerde. Zeven decennia geven zijn zelfportretten een fascinerend inzicht in zijn psyche en ontwikkeling als schilder, van zijn vroegste portret in 1939 tot het laatste dat 64 jaar later werd gemaakt.

Deze unieke serie vertonen we mede dankzij de ondersteuning van de Zwolse Kunstvrienden.

Internationale topexposities zijn er het hele jaar door, maar vaak ontbreekt de tijd om ze te bezoeken. In de 9-delige reeks 'Arts in Cinema' kan de kijker genieten van spraakmakende tentoonstellingen in topmusea en kunstinstituten op het witte doek. In een documentaire stijl, verweven met biografieën en exclusieve achter-de-schermen-beelden vanuit de musea, bieden de films een meeslepende, filmische reis langs 's werelds meest geliefde kunst én hun makers.

www.filmtheaterfraterhuis.nl