Hilarius vertrok een jaar geleden uit het Landstede Sportcentrum en zet nu een punt achter zijn loopbaan.
Hilarius vertrok een jaar geleden uit het Landstede Sportcentrum en zet nu een punt achter zijn loopbaan. Pedro Sluiter

Hilarius is na de play-offs klaar voor zijn maatschappelijke carrière

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Jelle Hilarius zet na de play-offs met Orion een punt achter zijn volleyballoopbaan. De in Zwolle woonachtige oud-speler van Landstede Volleybal en Topvolleybal Zwolle kampt met een elleboogblessure en wil zich daarnaast richten op zijn onderneming.

''Fysiek is er een aardige grens bereikt. Ik denk dat ik de afgelopen vier jaren elk seizoen wel een hint kreeg. In het verleden heb ik al eens een operatie gehad aan de elleboog, die blessure kwam dit seizoen al drie keer terug'', aldus de man die landskampioen werd met Landstede Volleybal en na avonturen bij het Duitse Evivo Düren, Liiga Sarkat in Finland en het Roemeense Stiinta Explorari Baia Mare terugkeerde in Zwolle. Na het terugtrekken van Landstede als sponsor zette hij de schouders onder een zelfsturend team, dat drie jaren onder de naam Topvolleybal Zwolle in de eredivisie uitkwam. Na de degradatie in 2019 stapte hij over naar Orion in Doetinchem, op dat moment de landskampioen. Orion begon dit weekeinde, als nummer vier, aan de kampioenspoule met een 2-3 nederlaag tegen Sliedrecht Sport.

Afsluiten met een titel wordt heel lastig, beseft Hilarius, maar de diagonaalspeler is er wel van overtuigd dat hij in een wedstrijdtenue afscheid neemt van de volleybalsport. Hilarius speelde zijn laatste wedstrijd tegen Lycurgus op 25 januari en dat is niet de manier waarop hij afscheid wil nemen. ''Ik hoop op de eerstvolgende wedstrijd, maar het is kijken wat de reactie is na een training, als ik voluit sla'', zegt de volleyballer die de afgelopen weken wat 'achterveldwerk' heeft gedaan.

Naast zijn fysieke klachten is zijn 'start-up' -Hilarius ontwikkelde een oprolbaar zonne-energietapijt- een belangrijke reden om het sporttenue in de kast te hangen en het maatpak eruit te halen. ''Ik merk gewoon dat ik kansen ga missen, afspraken, Momenten om te pitchen, om die harde euro's binnen te halen bijvoorbeeld. We trainen 's middags, maar dat is ook de tijd die je vaak hebt voor afspraken.''

''Ik heb dit niet van gisteren op vandaag beslist. Eigenlijk ben ik er het hele seizoen al mee bezig. Fysiek ben ik er eigenlijk al lang klaar voor, om te stoppen. Mentaal moet je eraan wennen, en dat ga ik misschien volgens seizoen helemaal merken. Het zou kunnen dat ik het ga missen om elke dag op het veld te staan en om met een groep gasten aan een bepaald doel te werken. Aan de andere kant: verjaardagen en een weekendje weg zijn ook wel eens leuk, ook voor mijn vrouw'', zegt Hilarius, die absoluut blij is met zijn carriere. ''Ik heb er erg van genoten.''

 In actie voor Topvolleybal Zwolle
Afbeelding
Verdachte van poging doodslag met mes in Zwolle blijft vastzitten Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking leidt tot tweehonderd nieuwe woningen in Zwolle Algemeen gisteren
Afbeelding
Thorbecke Scholengemeenschap wint prijs voor beste pitch bij Technasium Brandweer Award Algemeen 18 apr, 16:27