Jonge, Zwolse metal-formatie Toy Destroy vervangt covers door eigen nummers
Jonge, Zwolse metal-formatie Toy Destroy vervangt covers door eigen nummers John Beumer

Jonge, Zwolse metal-formatie Toy Destroy vervangt covers door eigen nummers

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – De Zwolse heavy metalformatie Toy Destroy loopt zich warm voor een optreden op 13 juni in Eureka aan het Assendorperplein. De drie Zwolse tieners staan dan in het voorprogramma van de Canadese band Woodhawk.

Marc Over (18) en Jelle Beumer (18) spelen al sinds hun twaalfde samen. “We ontmoetten elkaar tijdens de jaarlijkse Grote Avond, zeg maar de talentenavond, van de Thorbecke scholengemeenschap”, begint Jelle. “Een andere gitarist vroeg ons of we wilden meespelen met een nummer van Nirvana.” Jelle komt uit een muzikaal gezin en speelt al sinds zijn achtste gitaar. Hij nam zo ook al vroeg deel aan het project New Challenge Let’s Play waarin jongeren werd geleerd om in een band te spelen. Uit dat project ontstonden sub-groepjes, waaronder later Toy Destroy, toen nog met een bezetting van vijf spelers. Marc: “We doen nog elk jaar mee aan de Grote Avond. Ieder jaar worden die optredens ook opgenomen en zo komen de filmpjes op youtube. Daar kun je mooi onze ontwikkeling zien.” Een paar spelers van de metalband haakten in de loop der tijd af, waardoor Marc en Jelle begin 2017 een gitarist zochten. Die vonden ze in Melle van Vilsteren (18).

Opvallen

De drie kozen er voor voortaan alleen metal te spelen. “Je bent ermee opgegroeid”, verklaart Marc die keuze. “En we vinden het mooi dat het een minder beluisterd genre is en niet één van de vele. We willen graag een beetje opvallen.” Heel blij zijn de bandleden dat ze gratis konden repeteren bij het Perrontheater aan de Westerlaan. “We hebben geholpen het pand wat op te knappen. In ruil daarvoor mochten we gratis repeteren. Daar zijn we dankbaar voor”, zeg Jelle. Inmiddels repeteert de band iedere woensdagavond bij Strikbeats op de Marslanden.

Omvang

“In feite bestaan we met Toy Destroy pas anderhalf jaar”, stelt gitarist Melle. “Sindsdien spelen we in de huidige bezetting en heerst er een andere vibe. We zijn professioneler en meer gecontroleerd bezig. Dat komt doordat we zijn gegroeid als muzikanten en weten wat we willen.” Om in een driemansformatie metal te spelen heeft volgens de bandleden z’n voor- en nadelen. “Om een goede, volle sound te leveren, is lastig”, erkent basgitarist Jelle. “Het kan zo wel, maar een goede tweede gitarist zou welkom zijn”, vindt drummer en zanger Marc. “Het valt ook wel op dat ik als drummer ook zing. Onze kleine omvang heeft wel als voordeel dat we alle drie vol met de band bezig zijn.”

Boodschap

Ook wel een bijzondere prestatie, legt Jelle uit. “Als metal-drummer moet je snel zijn. Zang daar bij doen, is niet eenvoudig. Dat moet ook snel en vereist een speciale techniek.” Het repertoire van Toy Destroy bestaat meer en meer uit eigen nummers. Melle: “We hebben eerst een hele lading covers ingestudeerd. Nu zijn we bezig met eigen nummers, waarmee we de covers steeds meer vervangen. Zo ontstaat langzamerhand een hele set van eigen nummers.” Marc werpt zich vooral op als schrijver. In zijn teksten verwerkt hij vaak wel een boodschap. “Ik heb veel sociale isolatie ondervonden. Mensen beoordelen anderen vooral op hoe ze eruit zien. Ik vind het belangrijk dat mensen me beoordelen op wie ik echt ben. Metal is een fijne muzieksoort om je dit soort zaken af te reageren.”

Optreden doet de jonge band graag met andere bands en in voorprogramma’s. Jelle: “Op eigen optredens komen nog niet veel mensen, omdat onze naam nog niet echt bekend is.” Nu staat de formatie nog vooral in Hedon via Kunstbende, Hedon presents en Hedon Zwaar. Op handen is een optreden in Metalcafé de Witte Wolf in Groningen en ook stond de band in het voorprogramma bij de cd-presentatie van de band Menschwalsch.

Bandnaam

‘Strot kapot’, dat was in het begin van de formatie de beoogde bandnaam. “De andere bandleden vonden dat die naam niet kon, omdat we Engelse muziek speelden”, vertelt Jelle lachend. “Ik heb het toen vertaald in Throat Destroy. Maar toen ik dat ging google’en kwam ik op allemaal pornosites terecht. Ik vertelde dat hier en daar en toen versprak ik me een keer en zei Toy Destroy. Dat paste eigenlijk precies. Immers, als pubers spelen we niet meer: ‘speelgoed slopen en gitaar kopen’ werd het motto. Zo is de band aan haar naam gekomen.”

Ambities

Ambities hebben de bandleden genoeg. “We willen meer opnemen en uitgeven en graag optreden voor écht metal-publiek, maar vooral ook buien Zwolle bekend worden.” Wie nu al wil kennismaken met Toy Destroy kijkt op www.toydestroy.nl of bezoekt de video’s van de band op youtube.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59