Afbeelding

Op 5 en 8 april 2020 voeren Musica Vocalis en Capella Maria Barbara de Johannes Passion van Bach uit in traditionele stemming.

Cultuur

Een Johannes Passion ‘zoals het hoort’
Het orkest speelt de Johannes Passion in barokstemming op oude instrumenten uit 17e en 18e eeuw of kopieën daarvan. De musici zijn allen zeer vertrouwd met de barokke uitvoeringspraktijk en spelen ook met andere barokorkesten in Nederland en daarbuiten. Daarmee krijgt het publiek een versie van de Johannes Passion te horen, die minder vaak wordt uitgevoerd. Bijzonder dus.

Matthäus versus Johannes
Over de Matthäus-Passion is al veel geschreven en deze wordt in deze Passietijd ook heel vaak ten gehore gebracht. De meeste Bach-liefhebbers zijn echter met de Johannes-Passion veel minder vertrouwd. Vragen over de verschillen tussen de beide Passionen worden meestal, zelfs door vakmusici, afgedaan met: ‘De Matthäus duurt een uur langer’ of ‘De Matthäus is dubbelkorig en de Johannes niet’.

Andere benadering en dus muzikale verschillen
Er zijn muzikale en structurele verschillen tussen de beide passies. Uitgangspunt hierbij zijn de totaal van elkaar verschillende theologische benaderingen van het lijdensverhaal door de evangelisten Matteüs en Johannes. Bach was theologisch grondig geschoold en heeft de typische eigenheden en kenmerken van beide evangelisten optimaal in de muzikale concepten van zijn Passionen tot klinken gebracht.

Concerten
5 april, 15.30 uur, Grote Kerk, Blokzijl
8 april, 20.00 uur, Plantagekerk, Zwolle

Kaarten en meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.musicavocalis.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar via musicavocalis.nl. Kaarten kosten in voorverkoop € 27,50 (aan de deur € 32,50). Studenten en vrienden € 15,00.