Afbeelding

'In veel sporten is het normaal om inschrijfgeld voor een NK te vragen'

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – De NOS komt alleen maar langs om een item te maken over Britt Eerland in plaats van de gebruikelijke reportage van de finales en er is wat te doen over het voor deze editie ingevoerde inschrijfgeld voor deelnemers, maar één hoofdrolspeler van dit toernooi is onomstreden: het Landstede Sportcentrum schittert voor de achtste keer als locatie van de NK tafeltennis.

In het Landstede Sportcentrum is tijdens de NK tafeltennis niet alleen wat te beleven op het centre court, maar ook in de omringende hallen en juist dat maakt het Zwolse Theater van de Sport zo geschikt voor dit toernooi, dat nu al voor de achtste keer haar weg naar de Hanzestad vindt en dat nog tot en met 2023 blijft doen. “Er zijn maar weinig locaties in Nederland waar dit allemaal kan”, zegt Martijn van der Wal namens de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB). En met dit bedoelt Van der Wal, naast de NK tafeltennis, een groot jeugdtoernooi, een NK bedrijfstafeltennis, een verenigingscongres, workshops, een kidshal.

“Of je komt in een heel grote hallen terecht . Dit is intiem en de capaciteit is voldoende”, aldus Van der Wal, die vroeger voor Landstede werkte en als tafeltennisliefhebber en lid van Smash '70 (Hattem) bij de bond terecht kwam. Op het moment dat hij dat uitlegt komt Achim Sialino voorbij lopen, die dan weer haarfijn kan uitleggen waarom de bond negen jaren geleden voor Zwolle koos. “Het contract met Eindhoven liep af en als bond wilden we graag een groot evenement in vier verschillende delen van het land. We hadden de Final Four in Den Bosch, de Masters in Leiden en de eredivisiefinale in Hilversum. Zwolle paste daar dus mooi bij”, aldus Sialino, directeur tafeltennis van de NTTB.

Inschrijfgeld

De bond heeft zich dit jaar niet bij iedereen even geliefd gemaakt door het invoeren van inschrijfgeld voor de deelnemers. “Begrotingskeuzes. We moeten meer inkomsten genereren”, verklaart Dennis Rijnbeek namens de NTTB. “Er gaat veel geld bij vanuit de organisatie voor zo'n toernooi. Dat komt vanuit de bond, van contributies, en in principe betaalt een grote groep dan voor het feestje van een paar spelers. Wij vinden het dus niet zo gek om inschrijfgeld te vragen. De spelers zijn dat niet gewend, maar in veel sporten is het normaal om inschrijfgeld voor een NK te vragen”, vertelt Rijnbeek.

Zwolse inbreng

Het is even zoeken naar een deelnemer met een Zwolse link, om nog maar te zwijgen van een Zwollenaar of lid van Tafeltennis Zwolle op de deelnemerslijst, maar de Zwolse club speelt desalniettemin weer een belangrijke rol op de nationale titelstrijd. Herkenbaar aan hun felgroene shirts zitten tien a vijftien vrijwilligers, verspreid over de topsporthal, klaar om te helpen waar nodig. De piek in hun werkzaamheden lag op donderdag en vrijdag, toen ze meehielpen bij de opbouw van het evenement. “Deze handjes zijn onmisbaar”, weet Rijnbeek.

Kim Hergelink

Rond een uur of twee is het zaterdagmiddag zover: op tafel zes speelt Kim Hergelink en die kennen we nog van Tafeltennis Zwolle, TT IJsseltop en het CSE. De inmiddels twintigjarige Hergelink, die begon bij Swift in haar woonplaats Deventer en tegenwoordig met Scylla in de eredivisie speelt, verliest haar eerste ronde-partij van de solide Yoeke Gunsing met 4-1 (11-6, 7-11, 11-6, 11-6, 11-2). In het dubbelspel kan ze de frustraties van haar af spelen en dat lukt heel aardig want met Esmee van Marwijk slaat ze zich knap naar de halve finales. Daarin zijn de latere kampioenen Rachel Gerarts en Shuao Han Men te sterk met 5-11, 11-2, 11-6, 11-4.

“Ik werk tegenwoordig in de kinderopvang dus ik kan niet zo veel trainen als ik zou willen. Wat dat aangaat was het CSE ideaal. Toen draaide alles om tafeltennis en trainde ik negen keer per week. Nu probeer ik twee, drie keer per week te trainen”, zegt Hergelink, voorbeeld van een eredivisie-tafeltennisser die veel voor haar sport doet en laat maar daar verre van een gevulde portemonnee aan over houdt. Internationale roem is in tafeltennisland maar voor een enkeling weg gelegd en in Nederland kan dat momenteel heel letterlijk worden genomen.

Britt Eerland

De enige die nog kans maakt om namens Nederland naar de Olympische Spelen in Tokyo te gaan is Britt Eerland. Ze pakte onlangs zilver op de 'Europese top 16' in Montreux en speelt binnenkort een olympisch kwalificatietoernooi. Ondanks een blessure is ze aanwezig in Zwolle. Ze heeft een korte 'meet and greet' voor fans en dat maakt het voor de NOS de moeite waard maakt om de reis naar Zwolle te maken. Het omgekeerde is ook waar: omdat de NOS een item over haar maakt, laat Eerland haar gezicht zien en kan er 'nu ze er toch is' ook wel een 'meet and greet' bij.

Wat vindt Neerlands nummer één eigenlijk van het inschrijfgeld? “Ik dacht eerst dat ze voor selectieleden wel een uitzondering zouden maken, maar dat was niet zo. Het was in het begin wel een beetje raar want we konden eerst ook altijd vrijkaartjes krijgen en vrij parkeren en daar zouden we ook voor moeten gaan betalen. Dat is uiteindelijk terug gedraaid. Gelukkig kon er wat water bij de wijn”, aldus Eerland, die de afgelopen jaren telkens graag in de Zwolse topsporthal speelde. “Voor een tafeltennisevenement is het een goeie hal. Eindhoven was veel te groot. Dan speel je in een half lege zaal. Hier zit het publiek er kort op en heb je af en toe een mooie wisselwerking. Daar hou ik wel van.”

Afbeelding
 Vooraan
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 8 uur geleden