Afbeelding
Erik-Jan Berends

Ruim driehonderd kinderen schaken in het Deltion College

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

HOLTENBROEK – Wie denk dat kinderen niet meer schaken, heeft het mis. In het Deltion College streden woensdagmiddag zo’n 320 basisschoolleerlingen in de voorrondes om de hoogste eer. Volgende week woensdag is de finale bij basisschool De Octopus in Zwolle –Zuid.

Voor Arjan de Vries, jeugdleider bij de initiatiefnemer van het toernooi, het Zwols Schaak Genootschap, is de grote deelname geen verrassing. “We kunnen ieder jaar weer een kleine groei noteren.” In totaal deden dertig Zwolse scholen en één uit Hattem mee. De Vries: “Deze competitie is er al sinds de jaren negentig. In 2001 hebben we als Zwols Schaak Genootschap de organisatie op ons genomen en sinds vijf jaar houden we de voorrondes in het Deltion College.”

Nadenken

Vrijwilligers van het genootschap leidden de wedstrijden in goede banen. “We doen dit omdat we de schaaksport een warm hart toedragen”, vervolgt de jeugdleider. “Schaken is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ze leren ervan nadenken, maar ook omgaan met teleurstelling. Als je een spel met dobbelstenen speelt, gaat het om geluk hebben. Bij verlies van een schaakpartij heb je het aan je zelf te wijten.”

Ruimte

Dat de voorrondes in het Deltion College worden gehouden, stemt De Vries heel tevreden. “Dat bevalt heel goed. Het mooie is dat ze hier een opleiding Facilitair Management hebben. Deze studenten regelen de tafels. Een dergelijke ruimte en zoveel tafels zijn bovendien elders eigenlijk niet te krijgen. Sportservice Zwolle zorg voor de contacten met de scholen en wij doen dus het schaaktechnische gedeelte.”

Uitloop

De wedstrijden verliepen in teams van vier spelers. Zij speelden in categorie A voor de groepen drie tot en met zes of categorie B voor leerlingen uit groep zeven en acht. Iedere school mocht meerdere teams inschrijven. “Ze spelen vijf rondes”, legt de jeugdleider uit. “Normaal wordt geschaakt met een schaakklok, maar in dit geval spelen we twintig minuten met vijf minuten uitloop om een winnaar te kunnen bepalen. Uiteindelijk is die bekend door schaakmat of eindigt de partij in remise. Als er op het einde van de partij nog doelloos heen en weer wordt gespeeld, bekijken we wie er het beste voor staat.”

Na afloop van de voorrondes kregen alle deelnemers een vaantje. Op woensdag 11 maart spelen de laatst overgebleven 64 kinderen bij de Octopus om het kampioenschap.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 14 uur geleden