Afbeelding
Jurgen van der Ent

Concertserie start met wervelend optreden

· leestijd 1 minuut Cultuur

Woensdag 4 maart klonk er in de Theodorakerk in Zwolle de eerste noten van een nieuwe concertserie die in deze mooie kapel, nu weer zichtbaar, net buiten het centrum van Zwolle wordt georganiseerd. Te horen was het Tsjechische Mathilde Nostitz Quartet met het programma ‘Fanny & Felix’.

Felix Mendelssohn en zin muziek kennen de meeste muziekliefhebbers wel. Maar muziek van zijn zus, Fanny Hensel Mendelssohn, is veel onbekender. In de schaduw van haar broer heeft zij veel muziek geschreven waaronder een strijkkwartet gebaseerd op een eerdere pianosonate van haar.

Na een melancholiek romantisch eerste deel, waarin de liefde voor de muziek werd getoonzet, hoorde je de onrust in het tweede deel misschien ook wel de woede om de miskenning van haar talent als componist. De thema's buiten over elkaar heen en komen pas bij het eind tot rust. In de Romanze vloeien de melodie lijnen in elkaar over en na enkele uitspattingen van melodisch geweld komt alles tot rust in het eerste thema. Na wat samenvattingen van de hoogtepunten eindigde het deel met een berusting. Het laatste deel is een vrolijk geheel en geeft je een dansant gevoel. Ondanks dat is het een razernij van snelle noten en octaaf melodieën is, hondsmoeilijk om te spelen, laat het kwartet zich niet kennen en speelde het met kinderlijk eenvoud als of ze dat elke dag doen.

Het M. Nostitz Quartet begonnen dit programma met de Cappricio et Fuge van Felix en ook na de pauze speelde het Nostitz Quartet het strijkkwartet opus 44 nr. 1 in D van Felix Mendelssohn. Het eerste deel is een uitbundig en opgewekt gesprek tussen de vier instrumenten, zelfverzekerd geschreven en zorgvuldig gepolijst. Gevolgd door een zijdezacht Menuetto en een weemoedig langzaam deel. De briljante finale is een voortstuwend Saltarello, een wervelende dansvorm die ook al voorkomt in Mendelssohn Italiaanse symfonie.
Een daverende applaus volgde aan eind van het concert.

Zoals gezegd is dit concert de eerste uit een serie.

Het volgende concert vindt plaats op dodenherdenking 4 mei om 19.30 uur en op het programma staan de Mauthausen liederen van componist Theodorakis vertaald door Lenard Nijgh uitgevoerd door Hanneke Evink (zang) en Juul Beerda (accordeon). De ingrijpende liederen in een decor van prachtige schilderijen van, de in de oorlog omgekomen Joodse kunstenares, Charlotte Salomon, zijn beslist de moeite waard gehoord te worden in het kader van 75 jaar bevrijding. De inloop begint om 19.15 uur waarbij eerst wordt gekeken naar de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam waarna het concert rond 20.15 uur zal beginnen.

En op zaterdag 27 juni om 20.00 uur spelen het cello duo Hanne Steffers & Sebastiaan van der Bergh het spetterende programma Two of a kind.

Meer informatie en kaarten reserveren via https://zwolle.ingoedehanden.management